Свързани новини

21.11.2019 17:44

Остава ДДС за лекарствата и храните

Видян 1888 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Всички данъчни ставки се запазват и през 2020 г., решиха депутатите на второ четене. Остава ДДС върху храните, лекарствата и книгите, въпреки заканите на париите и лично премиера Бойко Борисов преди евровота.



Още през септември м.г. от ПГ на БСП настояха ДДС върху цената на хляба да падне от 20% на 5%. От Левицата настояха също за намалена ставка за стоките от първа необходимост, включително лекарства, като мотивът им беше да се заглуши ценовият шок на пазара.


Напомняме, че за втора поредна година сред най-поскъпващите продукти е именно хлябът. Както 19’ многократно писа храните като цяло поскъпват с три пъти по-бързи темпове от общата средна инфлация.  



В навечерието на евровота темата за данъците беше подхваната и от ДПС. Сараите практически копираха предложенията на БСП, но предизвика значително по-голям медиен шум, тъй като бяха огласени от депутата Делян Пеевски. Първо обяви, че се отказва от мястото си в Брюксел, защото е нужен на България, второ предложи да се свали ДДС за хляба, лекарствата и книгите, както и да се осигурят безплатни детски градини.
Веднага след това  БСП отново извади искане и за по-нисък данък върху месото, млякото, брашното и продуктите от брашно.



Премиерът Бойко Борисов също се включи в дебатите. Той обяви, че не е съгласен със свалането на данъка за храните, но може да се мисли за подобна мярка за книгите. „Отдавна го обмислям с Горанов, можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето - данъка върху книгите", каза тогава Борисов.



В крайна сметка БСП и ДПС официално внесоха предложенията си през есента. Левицата подкрепи промяната със социални аргументи, докато Сараите обясниха, че мярката няма да свали много цените за крайните потребители, но пък би увеличила конкурентоспособността на хранителния бранш.



Депутатите от ГЕРБ обаче така и не припознаха думите на лидера си Борисов за по-нисък ДДС поне върху книгите и текстът не бе приет.



Отхвърлено бе и ежегодното предложение на БСП за замяна на плоския данък върху доходите,
който сега е 10% за всички, с прогресивен.



Т.г. към идеята на БСП бе добавено и предложението за нулев данък върху доходите от труд на младите хора до 26 години. Според червените подобна мярка би стимулирала по-лесното започване на работа. От Левицата  предложиха ваучерите, които се раздават за храна, да важат и за нощувки с цел подкрепа на националния туризъм, но и този текст беше отхвърлен.



Отхвърлено беше предложението на ДПС да не се събират месечни такси от родителите и настойниците за ползване на детски ясли и градини. Текстът беше подкрепен от БСП с аргумента, че тази мярка ще струва само 66 млн. лева, а ще подпомогне младите семейства.



Мотивът на ГЕРБ за отхвърлянето на всички предложения е, че данъчната политика не подлежи на ревизия, тъй като в програмата на властта е заложено запазване на основните данъчни ставки в рамките на този кабинет. Въпреки това в края на м.г. партията на Борисов удвои налога за основното жилище и вдигна таксите за старите автомобили в нарушение на  коалиционното си споразумение с ОП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на