Свързани новини

21.11.2019 09:48

Специалисти: Има пневмонии, които се развиват за часове

Видян 1076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За починалото тригодишно дете преди дни в София е направено всичко, което би направил един лекар. Това заяви в сутрешния блок на bTV проф. Иван Литвиненко, член на лекарската комисия, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в София. Доц. Атанас Мангъров, който участва в проверката по случая, заяви, че според лекарската документация около 10:30 ч. сутринта на 14 ноември детето е било в „задоволително общо състояние и активен по време на прегледа”. Той също заяви, че има пневмонии, които се развиват толкова бързо, и всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни дела.


„Абсолютно единодушно всички членове на комисията стихнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас. Разбирам мъката на родителите, през техните очи сигурно случаят изглежда по-различно. Но и лекарят е човек и ние преживяваме всеки такъв казус”, заяви проф. Литвиненко.


Според него става едно размиване по този случай и не се оценява в какво състояние детето е дошло и след това как болестта се е развила. Той бе категоричен, че не е имало дълго убеждаване детето да бъде хоспитализирано, а въпросът е бил къде да бъде настанено.


„До настаняването му на легло то е имало вече проведени изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали въобще съществува. Първата снимка не показва възпалителни изменения в белия дроб”, обясни проф. Литвиненко.


По думите му, болестта се е развила изключително бързо и това е причина за трагичния изход.


„Освен снимката, има и други показатели. Твърди се, че детето е било в тежко състояние и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият анализ показва 98 процента насищане с кислород на тъканите му. Това показва, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония. Да, състоянието му се влошава и това никой не го оспорва. Но това става четири час след приемането му. Тогава тези показатели се променят. Прави се втора снимка и промените са масивни. Има такива пневмонии, които протичат злокачествено и за часове умират деца по цял свят”, каза още професорът.


„Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано. В педиатричната болница се чака, защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване. Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия край на София, значи не е било чак толкова спешно”, заяви доц. Мангъров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.