01/04
20.11.2019 11:11

До края на 2020 г. ще бъде въведена новата тикет система в градския транспорт

Видян 2608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През декември 2020 г. предстои да бъде въведена новата тикет система за таксуване в градския транспорт на София. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.


 


От Центъра работят интензивно по внедряването на системата, като към ноември 2019 г. са оборудвани 150 превозни средства. До края на 2020 г., за старта на новата система, ще бъдат оборудвани всиките 1 500 автобуса, тролейбуса и трамвая от градския транспорт, както и трите линии на метрото.


 


Новата тикет система цели оптимизиране на разходите за пътниците, съобразявайки ги с изминатото разстояние или пропътувано време, както и по-добра мобилност чрез дигитализиране на услугата.


 


Например ще можем да купуваме билета си чрез мобилния си телефон или от специално устройство при водача на превозното средство. Билетът ще представлява квитанция с QR код, който пътникът ще трябва да валидира на новите валидатори. QR кодът на новото билетче ще служи и за проверката от контрольорите.


 


В момента новата тикет система е в процес на внедряване. Всяко превозно средство от градския транспорт предстои да бъде оборудвано с валидатори до всяка врата и с камери за видеонаблюдение, за да се гарантира максимално сигурността на пътниците. В кабината на водача ще има монитор за наблюдение и устройство за издаване на новите билети.


 


От Центъра за градска мобилност предвиждат новата тикет система да ограничи гратис пътуванията и да повиши сигурността на пътниците и водачите.


 


Според данни на центъра пътуващите гратис са средно 7% от всички пътници.


И въпреки, че през 2016 г. цената на билета беше увеличена от 1,00 лв. на 1,60 лв., пътуващите гратис от тогава са намалели по оперативни данни на ЦГМ, където разчитат на 240 контрольори за София.


 


Пътуването с абонаментни карти, които все по-често се използват от софиянци, е средно с около 50 стотинки по-евтино.


 


За сравнение, преди промяната на цената на еднократния билет, през 2015 г. са били продадени само 255 годишни абонаментни карти. За 2018 г. продадените годишни карти са над 30 000.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион