01.04.2009 12:47

МИС тества националната система за предупреждение

Видян 1708 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и съставните части на Единната спасителна система ще бъде тествана на 2 април 2009 г., съобщиха от пресцентъра на МИС, цитирани от БГНЕС.


Системата ще подобри координацията на органите на изпълнителната власт и силите за реагиране на национално, областно и общинско ниво. Тя обхваща и кметствата, населените места и локалните автоматизирани системи за оповестяване в потенциално опасните производства.


Задействането й става по искане на областен управител, кмет на засегната община, ръководител на съставна част на Единната спасителна система или ръководител на място, а оповестяването се извършва от Ситуационния център на МИС в София и/или чрез оперативните комуникационно-информационни центрове (ОКИЦ) в териториалните дирекции на министерството.


Системата съдържа база данни с групи длъжностни лица и приоритети при оповестяването. Групите за оповестяване на национално ниво са Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Координационен щаб към министъра на извънредните ситуации, министерства, държавни и изпълнителни агенции и комисии. На областно и общинско ниво се оповестяват областна администрация, общинска администрация, кметство, населено място и съставни части на Единната спасителна система.


В системата могат да бъдат въведени данни за 28 000 лица (по четири телефона на всяко лице), т.е. за всяка област - до 1 000 длъжностни лица, които да бъдат оповестявани при извънредна ситуация. Към момента в системата са включени 5442 лица от национално, областно, общинско и кметско ниво.


Длъжностните лица са разпределени по реда, в който ще бъдат оповестявани, съобразно заеманата длъжност, функции и отговорност.


Тестът на 2 април 2009 г. ще се проведе на национално ниво и в три области – Варна, Разград и Благоевград.


Президентът, Председателят на Народното събрание и министрите ще бъдат оповестени в периода от 10.40 до 10.55 часа. Оповестяването на заместник- министрите, ръководителите на държавни и изпълнителни агенции и комисии, на длъжностните лица в органите на централна власт и на служителите на МИС ще се извърши от 9.30 до 10.10 часа. На национално ниво ще се оповестят 158 лица.


В област Варна от 9.30 до 10.00 часа ще бъдат оповестени 110 длъжностни лица, за община Варна - 7.


От 9.30 до 11.00 часа в област Благоевград ще бъдат оповестени 302 длъжностни лица, за община Благоевград - 26.


231 длъжностни лица от област Разград ще бъдат оповестени от 10.10 до 11.10 часа, а в община Разград - 27.


Оповестяването ще се извърши по следния ред:


Всяко длъжностно лице е получило персонален идентификационен номер (ПИН), който трябва да въведе при входящо повикване. Следва съобщение: „Внимание! Провежда се техническа проверка на системата за оповестяване на органите на изпълнителната власт!” В случай, че длъжностното лице не отговори на първия въведен телефон, системата автоматично избира следващия, подаден в базата данни. Резултатите за оповестените и неоповестени лица се регистрират автоматично.


Времето за въвеждане на ПИН и прослушване на съобщението е около 1 минута. За 5 минути едновременно могат да бъдат оповестени 150 длъжностни лица. Това осигурява своевременното и ефективно овладяване на бедствия и намаляване на последиците от тях.


Системата позволява и свързване с едно лице, спешна конференция и/или планирана конференция за определен час до 30 длъжностни лица, независимо от местонахождението им. Едновременно може да бъде провеждана повече от една конференция. Това създава възможност органите на изпълнителната власт и частите на Единната спасителна система да получават информация за събитието и указания за действия. Бързата координация и вземането на адекватни решения за реагиране при бедствие е най-важната функция на системата.


С изграждането на системата, страната ни изпълнява препоръката на Европейския съюз, отправена в Писмената декларация на Европейския парламент, относно ранното предупреждение на гражданите при тежки извънредни ситуации. В нея държавите-членки се призовават да приложат процесите и ресурсите, необходими за развитието на ефикасна система за ранно предупреждение на гражданите и на органите на властта, които предстоят или са в ход в ЕС.


Ефективната координация на частите на Единната спасителна система ще бъде тествана и на учение за проверка на аварийния план на Централна автогара – София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.