Свързани новини

19.11.2019 09:26

ЕК: Магистралата през Кресна е излишна

Видян 3521 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Строителството на магистрала през Кресненското дефиле е напълно излишен харч, сочи писмо на Европейската комисия (ЕК) до Министерството на транспорта у нас. Документът е изпратен още през октомври, но едва сега е стига до медиите, след разкрие на евродепутата Радан Кънев.



В документа се говори за манипулации с данни и необяснимо раздуване на разходите. От писмото  се разбира, че София се е опитала да подведе ЕК за броя на тунелите, виадуктите и мостовете, които трябва да бъдат изградени по магистрала Струма. ЕК посочва още, че „притурките” освен скъпи, са и опасни за живота.  Многото излишни завои създават риск за увеличаване на катастрофите. 



Освен това заради колосално забавяне на проекта най-вероятно може да се наложи страната ни да върне цялото усвоено еврофинансиране обратно в Брюксел. Вместо да представи прогноза за напредъка по години, София е записала, че до 2023 г. "финансовото изпълнение" по проекта ще бъде 41 на 100. Сега рискуваме сами да плащаме всичко за раздутия от нас проект за близо  600 млн. лв. Като добавим към тях 300 млн. лв. от глобата на ЕК за „къщите за тъщи”, то сумата, която плащаме за наказания от Брюксел може да наближи 1 млрд. лв.



В писмото се посочва, че България на практика не е обосновала нуждата от изграждане на многолентов скоростен път през Кресненския пролом. Данните и прогнозите за трафика, които е подала в Брюксел като част от документацията за изграждането на аутобана Струма, сочат, че в този участък от пътя е напълно достатъчно да има обикновено шосе - с по една лента в двете посоки. Прогнозата на София за този участък е, че през 2030 г. оттам ще минават средно едва 12 хил. автомобила за денонощие. За сравнение в най-натоварения пътен участък в България  АМ Тракия между София и Пловдив, за денонощие преминават средно по 42 614 МПС, а в пиковия  трафик се надхвърлят и 67 000 МПС, сочат данните на АПИ за 2018 г. 



Магистрала Струма също попада сред по-натоварените, но само в участъка Перник-Долна Диканя. А през аутобана, който евентуално ще бъде прокаран през Кресна, дори през далечната  2045 г. трафикът ще бъде под 15 000 МПС за денонощие, предвижда прогнозата на АПИ.



"Този прогнозен трафик е в рамките на капацитета на стандартно единично пътно платно”,  пишат експертите на ЕК. Те приканват българските власти да преосмислят изграждането на магистрала през Кресна, като изтъкват и друга причина за търсене на алтернатива - екологичните ограничения. Българската страна е подценила, че трасето на практика нагазва в защитената зона Натура 2000 и засяга  изчезващи видове, които трябва да бъдат пазени.
Една от най-фрапиращите забележки в писмото от Брюксел е, че има разминавания между проекта на магистралата и придружаващата го оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Например според проекта ще се строят 7 тунела, а в ОВОС фигурират само 5. Мостовете в проекта са с два повече от разгледаните в екооценката. Същите "неточности" са допуснати и при броенето на подлези, надлези, пътни възли и напречни връзки.  Миналата седмица от Зелениете в ЕП беше внесена петиция, която има за цел спирането на строителството през Кресненското дефиле. По всичко личи, че с мотива за екология от Брюксел искат спиране на проекта.



Припомняме, че преди дни  за изпълнител 13.2 км участък от АМ Струма през Кресна беше избран консорциума ЗЗД АПП ЛОТ 3.2.1. В него влизат: Грома холд (бивш. Агромах), Рома холд, Европейски пътища, Водно строителство-Благоевград и  словашката Вахостав-СК.



Избраната от АПИ оферта е 599 млн. лв. с ДДС и е значително по-висока от прогнозната стойност. Заложеният бюджет на проекта бе 533,8 млн. лв. с ДДС. Така данъкоплатците ще се бръкнат по 45,45 млн. лв. на 1 км, а по всичко личи, че цената може да не бъде споделена с Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 20.11.2019 10:41

    ЕК абсолютно аргументирано е показала, че е крайно време нашите бандити да спрат да крадат и да започнат да работят. Ако не могат да построят тунел, има европейски фирми,които могат. Това е...принципа на конкуренцията. Не може да прокарваш трасета през върхове и паланки и да очакваш потупване по рамото

  • 002 Anonimen 20.11.2019 09:40

    "Хемус" е два пъти по излишна , особено трасето ,което ще се строи...всички ще карат по стария път даже камионите от Плевен няма да могат да пътуват по него ,защото ще трябва да минават през целия град по неудобни улици ...няма връзка с тунела под Шипка...ЕК отказа отначало да дава пари за "Хемус"...ще съсипят няколко хиляди декара висококачествена обработваема земя...безсмислица

  • 001 Вижте с очите си унищожението на река Вит в прослава на строителите на магистралите Му 19.11.2019 19:32

    https://svobodnoslovo.eu/%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d1%81-%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%89%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd/ Подробен разказ за случилото се на 14.11.2019 при наша проверка. Станахме свидетели на всичко, което олицетворява краха на държавата: като започнем от най-високо ниво и стигнем до най-обикновения редови гражданин, който отдавна е забравил какви са му приоритетите и смисъсла на своето съществуване. Всичко се случва на място, където минават хиляди хора всеки ден, но явно фирмите на #КОЙ? се ползват с протекция от най-горно ниво. На 14.11.2019г. около 10:00 часа, при проверка на строежа на АМ Хемус, от моста над река Вит при Боаза установихме, че цялото корито на река Вит в близост до строежа на новата магистрала Хемус представлява лунен пейзаж, разоран от тежка строителна механизация и транспортна техника. Поне три багера копаеха речна баластра от терасата на река Вид над моста, по посока на Тетевен. Един багер под моста в посока Торос лениво копаеше разкривка в алувиалните отложения на речната тераса, за да се открие баластрата. Ето, моля, да се запознаете със следното видео, за да видите: https://www.youtube.com/watch?v=NfZ8rkHeYSM&feature=youtu.be В началото видеото показва багера след моста, а в края се виждат един от багерите и камионите над моста....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец