Свързани новини

18.11.2019 14:16

Г. Оряховица спря европарите за чист въздух в София

Видян 1929 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   

Еврофинансиране за близо 115 милиона лв. за подобряване на качеството на въздуха в София, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян увисна след като Горна Оряховица обжалва и събори във ВАС предварителното изпълнение на заповед на управляващия орган по ОПОС, който е на подчинение на министерството на Нено Димов. Причината – дискриминационни условия, наложени от управляващите в разпределението на парите. Ако заповедта за прилагането на мерките се окаже незаконна, ще се наложи да платим от бюджета направените до момента иновации по Оперативна програма Околна среда, пише Биволь.


Производството е oбразувано е по частна жалба на община Горна Оряховица, представлявана от кмета Добромир Добрев. Според него критериите, по които са определени допустимите кандидати, са незаконосъобразни и дискриминационни. Община Горна Оряховица не попада сред тях, но иска да бъде и изтъква, че е сред петте общини в България с най-замърсен въздух.



Чрез атакуваната заповед са определени само седем общини с нарушено качество на атмосферния въздух, които да получат безплатна финансова помощ. На останалите се отказва. Кметовете на общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София са уведомени, че започва издаването на индивидуален административен акт – насоки за кандидатстване по процедурата. Конституираните по този начин общини са представили своите предложения.



Община Горна Оряховица жали пред съда, че на практика й се отказва възможността да кандидатства по тази процедура, като допустим кандидат. Така се засягали нейни права и законни интереси да бъде финансирана по националната програма за намаляване на фините прахови частици. Още миналата година Добрев обяви, че Горна Оряховица е сред общините с най-замърсен въздух.



Тя обаче не попада в обхвата на програмата, тъй като в таблицата с критериите са нанесени некоректни данни от управляващия орган на програмата. Коефициентът й бил изготвен на база брой домакинства, а не на брой жители, както е при останалите общини. Това била една от причините, заради които Горна Оряховица отпаднала. Преди да излезе класирането, общината е очаквала над 8 милиона лева, които де подпомогнат домакинства, желаещи да преминат от печки на твърдо гориво към друг вид отопление.



Състав на Седмо отделение във Върховният административен съд, председателстван от съдия Марианка Чернева, намира  жалбата на общината за допустима и основателна. Съдът отчита, че здравето на жителите на Горна Оряховица е с висока степен на значимост на обществения интерес.
Още, когато Добрев внесъл жалбата си пред долната инстанция - Административен съд - Велико Търново, той прогнозира, че тя ще бъде причина програмата да не се реализира и в градовете, които са се класирали. На първа инстанция искането за спирането на изпълнението е отхвърлено, но ВАС коригира решението на търновските магистрати в полза на ищеца.

През април тази година от Столичната община се похвалиха, че се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова подписаха договор за проект по Оперативна програма Околна среда.



В съобщението се обявява още, че размерът на инвестицията, която всъщност е безвъзмездна финансова помощ е 44,3 млн. лв. Те са осигурени от ОПОС 2014-2020 г. Срокът за изпълнение на дейностите е 54 месеца. Сега заповедта за предварителното изпълнение на тези мерки е спряна. Ако се докаже, че административния акт е незаконен, ще платим с бюджетни средства заложените иновации по европейската програма.



 Снимка: бТВ


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго