Свързани новини

18.11.2019 09:26

Санкционният милиардер Дерипаска ли е зад концесията на Летище София?

Видян 3949 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение жалбите на четиримата класирани на задни позиции претенденти да вземат на концесия летище София срещу избора на консорциума Софт Кънект за частен оператор на аерогарата. Според антимопонолния орган техните претенции са неоснователни, решението обаче може да се обжалва в 14-дневен срок през тричленен състав на Върховния административен съд, пише Медиапул. Според известния икономист и анализатор Илиян Василев – специалист по Русия, санкционния милиардер Олег Дерипаска бил сянката зад ударилите джакпота и спечелили кандидати.



В средата на юли транспортното министерство изненадващо класира на първо място френско-германския консорциум Соф Кънект, макар предложеното от него годишно концесионно възнаграждение от 24,54 млн. евро да беше едва №3 като сума, а по начало бе обявено – и това е нормално – че търсим най-висока цена. Особено в проекция 30 години, загубата на пари за държавата се очертава грамадна: ЧЕТВЪРТ МИЛИАРД ЕВРО (247,8 млн.)ИЛИ  ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА. Трудно обяснимо по пътя на логиката и нормалността. Особено при отказ на държавата да проведе преговори за подобряване на финансовите параметри с явно предпочитания от нея купувач.



Техническата оферта обаче получи максималните точки и това натежа в предпочитанията на ведомството.
На второ място бе класиран френско-турският консорциум между Ерпор Дьо Пари и ТАВ Хавалиманларъ Холдинг, който предложи най-високото концесионно възнаграждение от 32, 8 млн. евро. Трети остана Фрапорт България, който държи на концесия летищата в Бургас и Варна.



Четвърти в конкурса е британско-китайският консорциум Витоша между летищния оператор Манчестър Еърпорт Груп и британското подразделение на китайската Бейдзин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп (BCEG). Тяхната техническа оферта взе сто точки, но предложеното концесионно възнаграждение от едва 19, 94 млн. евро бе най-малкото.
Последното място остана за консорциум ССБ София Еърпорт Джей Ви с участник оператора на летището в датската столица Копенхаген Еърпортс и водещ партньор швейцарското дружество ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ.
И четиримата загубили надпреварата подадоха жалби пред КЗК, които обаче са оставени без уважение, тъй като според антимонополния орган претенциите им, че комисията в транспортното министерство не си е свършила добре работата по оценяването на предложенията, са неоснователни. Звучи също толкова забавно, колкото отстраняването на милиардера Петр Келнер от сделката за Нова, понеже бил твърде богат.



Любопитен момент от произнасянето на КЗК е, че становищата, доводите и аргументите на жалбоподателите, предпочетения концесионер и транспортното ведомство са били изслушани на заседание на комисията на 14 ноември, а ден по-късно вече е готово решението за оставяне без уважение на исковете, което е 284 страници.
От Фрапорт например претендират, че Соф Кънект направо е трябвало да бъде отстранена от процедурата, защото не отговаря на предварителните изисквания за 5-годишен опит като летищен оператор.



В Соф Кънект 98.98 на сто държи инвестиционният фонд Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС, по 0.01% имат Меридиам Инвестмънтс САС и Меридиам Инфрастръкчър Юръп III, а австрийската Щрабаг има 1 процент, според обявените от КЗК данни. От Фрапорт посочват, че Мюнхен Еърпорт Интернешънъл е вписано в търговския регистър на Германия на 5 ноември 2013 г., тоест няма искания петгодишен опит към датата на подаване на офертата и не бе трябвало да се допускат референциите от Флугхафен Мюнхен.



В жалбата си Витоша недоумява как е възможно най-ниската финансова оферта да бъде оценена най-високо.
Ерпор Дьо Пари и ТАВ пък не са доволни, че предложената от тях инвестиция в размер на 903 млн. евро за целия период на 30-годишната концесия е получила наполовина по-малко точки от тази на Соф Кънект. Според тях транспортното министерство не е извършило същински оценки на предложенията. Обръщат внимание на КЗК и на факта, че Щрабаг е част от икономическа група, която е била санкционирана за картел.



Според ССБ София Еърпорт Джей Випредложението на Соф Кънект не отговаря на изисквания от документацията за концесията по ключовите показатели за изпълнението, минималните технически изисквания и концесионния договор.

Компаниите, чиито жалби са отхвърлени, ще се възползват от възможността да обжалват пред Върховния административен съд решението на КЗК.



Предстои да се види дали министерството на транспорта ще предприеме действия по сключване на договор със Соф Кънект, откъдето точно преди седмица изпратиха до медиите допълнителна информация за своите планове за развитие на столичното летище.


 


Снимка:ТАСС



 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Милен Христов 18.11.2019 13:06

    Естествено, че той стои но държавата умело потули тази информация през целия търг за концесията. Нека ни е честито!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци