Свързани новини

16.11.2019 09:42

Горанов: Българинът гледа на държавата като на чуждо тяло

Видян 2571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проблемът е в това, че българинът не е готов достатъчно за солидарност, защото той гледа на държавата като чуждо тяло и желанието да измами системата или да спекулира с нея заема такива мащаби, че дори и държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти. Това заяви пред БНТ министърът на финансите Владислав Горанов в коментар за предложението първият ден от болничните да не се заплаща.

 
"Кой предложи да не се плаща първия ден от болничния не е онзи въпрос КОЙ? Няма този заряд. Имаше напрежение между ГЕРБ и ОП, че темпото, по което се изпълнява програмата на партньорите ни, не се изпълнява. Беше заявено, че ако искаме да продължим напред, трябва да се съобразяваме с политическите програми." Това каза още финансовият министър.


„Това е пакет от мерки, предложени от управляващото мнозинство с техните плюсове и минуси. Няма значение кой го е предложил“, добави той.


„Обсъдиха се различни варианти, решения и перспективи. През последните години отчитаме удвояване и утрояване на неработоспособността. Проблемът е в това, че българинът не е готов на солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло. Той иска да измами държавата. Това решение за нас не е грешно, защото ако говорим с работодателските организации, състоянието на пазара на труда е, че не са малко хората, които са готови да мамят системата“, обясни министърът на финансите.


Той отчете, че броят на болничните листове нараства значително около празниците. По думите му това може да се регулира и с репресивни мерки, но защо да се стига до там? „НК е писан за честните граждани, а не за престъпниците“, отбеляза Горанов. Той даде за пример Швеция, в която тези мерки са доста по-завишени. „Ние ще сме толкова по-бедни и далеч от успеха, колкото по-далеч стоим от ценностите, които богатите държави изповядват“, подчерта той.


На въпрос, че всяко негово предложение е посрещано с неодобрение, а идеите му са непопулярни, Горанов заяви: „Това е признак на политическа смелост. Това показва, че не си на власт самоцелно. Трудно е да променяме средата, която не се харесва на всеки“.


Попитан за Бюджет 2020 и това, че той е "още от същото", финансовият министър заяви: „Ние сме същите, които в последните 10 години печели доверието на хората. Ще инвестираме в образованието, инфраструктурата, здравеопазването, ангажиментите към НАТО. За мен най-важния ангажимент е образованието. Важно е да успеем средното образование, което е благо и ценност, за което загубихме време да развием. Загубихме най-ценното на едно общество – качеството на човешкия ресурс“.


Снимка: Монитор


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби