Свързани новини

16.11.2019 09:11

Губим милиони за НАТУРА

Видян 3376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Временно замразяване на европейско финансиране и загуба на близо 20 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" – тези опасности са надвиснали над България заради сериозното изоставане по програма НАТУРА и превенцията срещу наводнения и свлачища, допуснати от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщава iconomist.bg.

Забавени са проектите за определяне на НАТУРА зони в акваторията на Черно море, както и голям проект за превенция от наводнения по река Искър. Само за пример – до 31 декември 2018 г., когато се отчита изпълнението на междинните цели по европейските програми в този програмен период, за биоразнообразие и НАТУРА са изплатени под 1 млн. евро, което е седем пъти по-малко от средствата, заложени от България като цел пред Европейската комисия. До Нова година Брюксел ще вземе финално решение дали да приложи най-строгата санкция – замразяване на плащанията по НАТУРА и орязване на резерва от 20 млн. лв. В най-добрия случай тези пари ще се пренасочат към други направления по "Околна среда", в които усвояването върви в срок.

Опасността от замразяване на плащания е посочена в писмо на Аурелио Сесилио, шеф на отдел в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" в ЕК, отговарящ за България, Хърватия и Словения. То е в отговор на запитване от коалиция "За да остане природа в България”. В документа, с който "Икономист” разполага, се посочва, че при усвояването на средствата по мярка "Биоразнообразие” (по която се определят зоните НАТУРА) е регистрирано сериозно изоставане – два индикатора, които мерят напредъка на заложената цел, към края на 2018 г. са изпълнени под 65%. "Комисията преценява дали да предприеме действия и да спре междинни плащания за въпросната ос”, пише в документа. Това ще се случи, ако ЕК прецени, че за изоставането не е имало основателни причини.


В опит да предотврати подобно развитие, още на 28 май т.г. Управляващият орган по "Околна среда" е взел решение за прехвърлянето на 5,7 млн. евро за НАТУРА и над 4 млн. евро за превенция от наводнения към други пера на европрограмата.

Средствата от ос "Биоразнообразие" са прехвърлени към ос "Отпадъци", при която се отчита двойно по-високо разплащане на евросредства спрямо заложеното като цел за края на 2018 г. Другата част от средствата, предназначени за "Превенция от наводнения и свлачища”, се прехвърлят към бюджета на ос "Подобряване на качеството на атмосферния въздух”. Експерти оценяват като по-малък риска Брюксел да не признае втория трансфер, защото при оста за наводнения и свлачища е регистриран провал само при един от общо три индикатора, докато другите два имат значително преизпълнение. Служител от екоминистерството обаче изрази скептицизъм за положително развитие заради размера на провала, макар и по един индикатор – усвоени са само 1% от заложените средства.

В писмото на Аурелио Сесилио изрично се посочва, че Управляващият орган на "Околна среда” има право самостоятелно да вземе решение дали да прехвърли резервите по двете закъсали мерки, но Брюксел на по-късен етап не само може да не признае тези трансфери, но може и да спре междинните плащания.

Задаващите се санкции са резултат от въведения за първи път от Европейската комисия през този програмен период (2014 – 2020) механизъм за залагане на междинни цели за всяка държава, които трябва да бъдат постигнати до 31 декември 2018 г. Сериозно неизпълнение се отчита, ако е постигнато по-малко от 65% от заложеното, а като санкция се ползва заделеният по всички оси на европрограмите 6% резерв. Именно на толкова възлизат споменатите 20 млн. лв. за биоразнообразие и за превенция от наводнение.

Обещано и изпълнено
От данни на Комитета за наблюдение по програма "Околна среда” става ясно, че до 31 декември 2018 г. България е заложила пред ЕК, че ще плати по приоритета "Натура и биоразнообразие” 7 млн. евро. Вместо това е разплатила едва 970 005 евро. Още по-големият проблем е, че за първите 5 години от 7-годишния програмен период не е одобрена нито една нова НАТУРА-зона в морската акватория на България, а са заложени 2 821 350 дка до края на 2018 г.

При мярката за превенция срещу наводнения и свлачища не е достигнат броят жители, за които е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Васил 19.11.2019 19:48

    Зелените отново работят срещу България, това не може да пордъжава така.

  • 003 Anonimen 19.11.2019 08:54

    Цялата дейност на псевдо еколозите около НАТУРА е много съмнителна. Трябва да им бъде направена пълна проверка преди да им бъдат отпускани каквито и да било пари.

  • 002 Нено 19.11.2019 08:20

    А дали прокуратурата няма да се задейства и да разследва най-накрая дейността на т. нар. зелени организации у нас?

  • 001 Мартин 18.11.2019 14:28

    Губим милиони заради непрекъснатите сигнали срещу България от страна на "зелената" мафия и Иво Прокопиев!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева