Свързани новини

15.11.2019 14:06

Йончева: Случаят Ало, Банов е пример как се бори корупцията в България

Видян 1545 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 „Случаят “Ало, Банов“  е пример как се бори корупцията в България и как тези, които са замесени, биват покривани, а тези, които подават сигнали, биват игнорирани. Не говоря за личността на Боил Банов, но този скандал показва как всъщност функционира управляващата система на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки и се правят договорки, които са в ущърб на българските граждани“. Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Елена Йончева в интервю за предаването „12+3“ на радио „Хоризонт“. В началото на тази година Йончева пycнa автентични зaпиcи, oт които cтaвa яcнo ĸaĸ по времето, когато е бил зам.-министър, Боил Банов дaвa ясни инcтpyĸции да се подправят документи, за да се опрости на изпълнителя на ремонта на Ларгото над 750 000 лв. неустойка. Тогава основното оправдание на Банов бе, че не се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка по случая и най-вероятно държавата ще го спечели. Както стана ясно вчера обаче, Министерството изненадващо е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец губи безвъзвратно огромната сума за заради забавянията, а отделно министерството ще трябва да плати и 73 хиляди лева за съдебни разноски.



Йончева допълни още, че корупцията не може да се бори от един или няколко човека, а трябва да бъде политика на всички опозиционни партии, на гражданското общество. „Медиите също трябва да имат свободата да провеждат разследвания. Ако в България има свободни медии и свободни разследващи журналисти, тогава ще има и конкретни резултати в битката с корупцията“, допълни тя.



Елена Йончева напомни и за своите изказвания, свързани със ситуацията и корупцията в България пред комисарите Вера Юрова и Франс Тимерманс, както и пред представители на Съвета на Европа.  Темата за корупцията Йончева коментира на заседанията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Във връзка със свободата на медиите и отпадането механизма за сътрудничество и проверка на България, тя наблегна, че България е на първо място по корупция и това се констатира по данни на ОЛАФ, Евростат, Европейската комисия. „Следва да се подчертае и ерозиращата среда на свободата на медиите в България“, продължи евродепутатът и посочи, че за съжаление обществото ни е привикнало към притискането и уволнението на журналисти като Ани Цолова, Генка Шикерова, Милен Цветков, Миролюба Бенатова, Димитър Стоянов и много други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв