Свързани новини

15.11.2019 13:04

Танева: В 9% от горите има чума и действа пълна забрана за дейности

Видян 1081 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Всички забрани в горските територии са с цел предотвратяването на АЧС , което е трудно и при дивите свине може да отнеме години. Това каза министърът на земеделието, храните и водите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова по време на петъчния парламентарен контрол, предаде Фокус.


 „Общата площ на горските територии в инфектираните зони с констатирани случаи на АЧС, за които е въведена пълна забрана за извършване на дейностите е 381 366 хектара или 9 % от общата площ на горските територии в страната. На 1 октомври 2019 г. с моя заповед са утвърдени указания за определяне на инфектираните зони около констатиран случай на АЧС при дивата свиня и са разписани мерки за биосигурност. Съгласно тази заповед около регистрираното огнище се обособява инфектирана зона с обща площ не по-малко от 200 кв. км, която се разделя на три подзони“, обясни министърът.


„Към 14 ноември 2019 г. общата площ на земеделските и горски територии в подзона А, за което е наложена пълна забрана е 7 850 хектара, като площта само на горските територии възлиза на 2 324, 2 хектара, което е 0, 05 % от общата площ на горските територии в страната. „В подзони Б и В могат да се извършват всички селскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, трюфели, билки, туризъм, ловуване и други дейности, но само сред осигуряване и спазване на минималните мерки за биосигурност срещу разпространението на болестта“, допълни още Танева.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и