Свързани новини

15.11.2019 11:16

АИКБ за болничните: Губят само измамниците, порядъчните хора ще спечелят четирикратно

Видян 1786 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



От решението първият ден от болничния да не се изплаща ще загубят единствено измамниците – тези, които се пекат на плажа или си прибират градината, а тяхното възнаграждение се изработва от хората, които са на работа през това време. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по повод решението на парламента първия ден от болничния да не се заплаща, освен в случаи на трудова злополука или при боледуване на дете.


Той определи приетият подход към болничните като недостатъчно решителен, но в правилната посока и даде пример с европейски държави, в които важи същото правило. „Във всички страни от Южна Европа има период на изчакване и то не от един ден, а от три дни. Така е и в Португалия, и в Испания, и в Италия, и в Гърция. Има и редица други европейски страни, в които има период на изчакване като Франция, в Ирландия са шест дни, Чехия, Австрия. Това, което прави впечатление е, че в абсолютно всички страни в Южна Европа има такъв период на изчакване, като единственото изключение е България. Този период на изчакване се въвежда, за да се ограничат злоупотребите и да се направи така, че порядъчните хора, които не симулират и ходят на работа, в крайна сметка да получат по-добро възнаграждение, защото те биха изгубили един ден в българския случай, но тази загуба би била компенсирана четирикратно, ако се ограничат измамите наполовина, без изобщо да се премахнат. Само наполовина, ако се ограничат, четири пъти повече ще спечелят изрядните хора, отколкото ще загубят“, обясни Васил Велев.



По думите на Велев начините, по които порядъчните работници ще спечелят са два, като в единия случай намаляването на измамите с болнични може да доведе и до увеличение на заплатите им. „Първо: няма да ги крадат тези, които мамят. И второ, че няма да се провалят трудови графици, ще се работи повече сумарно с цял 1 % в годината и по този начин ще се произведе над 1 милиард БВП повече. А това значи минимум 300 милиона лева заплати в повече – това е процентът на компенсация на наетите, тоест 43 %. Заплатите са примерно от порядъка на 30 %, това са 300 милиона, а другото са осигуровки и данъци. Това е средният процент на компенсация на наетите у нас. Това е в полза на хората, които си плащат осигуровките и не симулират и не крадат по този начин от колегите си. Те ще получат именно по-добра среда и възнаграждение, защото ще бъдат предпазени от тези кражби. А това, което ще изгубят от този ден, ще бъде компенсирано четирикратно“, обясни още председателят на АИКБ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят