Свързани новини

14.11.2019 11:31

БСП пак иска оставката на министър Банов

Видян 1569 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Всичко, което изкарахме за Министерството на културата се оказа абсолютно вярно”,  заяви депутатът от БСП Александър Симов в НС. По думите му доказателство за това са умишлено изтърваните срокове за обжалване от страна на ведомството, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хил. лв.
„Призоваваме премиера Бойко Борисов моментално да поиска оставката на министър Боил Банов, след като виждаме, че той  няма мъжеството сам да се оттегли”,  обяви Симов.



Припомняме, че в началото на 2019 г. ексдепутатът от БСП Елена Йончева извади на светло аудиозапис от оперативка от 2016 г. при Банов, тогава зам.-министър на културата. На записа се коментира как да бъде "санирано" закъснението на изпълнителя по проекта за над 15 млн.лв. за Ларгото - Антична Сердика, като се коментира именно фактът е, че трябва да се потърси неустойка от 700 хил. лв. През април т.г. спец. прокуратурата отказа да образува разследване, като се мотивира, че не можело да се докаже, че записът е автентичен.

През 2016г. МК формално поиска 753 хил. лв. неустойка за забавянето на ремонта. През декември 2017 г. СГС отхвърля иска и констатира, че с действията си преди завеждането на делото министертвото само се е лишило от възможността да има претенции към изпълнителя.
Според СГС от  МК са могли да поискат неустойка върху неизпълнените работи, но това не е направено.



Тази сряда стана ясно, че ведомството на Банов наистина няма да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт, а вместо това дори ще плати над 73 хил. лв. разноски по процеса. Искът на МК беше отхвърлен на две инстанции и даже не стигна до ВКС, тъй като МК „случайно” е изпусна срока, в който е трябвало да подаде жалбата си.
За да замажат положението, от МК обявиха, че шефът на дирекция Правнонормативна дейност и обществени поръчки Татяна Цветанова е подала молба за напускане, заради резултатите по съдебния иск.



„Виждаме, че отговорността за този скандал ще понесе някаква юристка на незначителен пост. Това е замазване на следите. Отговорността трябва да се приеме само и единствено с оставката на Банов”, заяви Симов
. И припомни, че от Левицата са сезирали прокуратурата и се надяват прокуратурата отново да обърне внимание на случая.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.