Свързани новини

14.11.2019 10:39

Панов: Да се открие нова процедура за избор на главен прокурор

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Президентът заяви, че очаква състезание между кандидати, а не формална процедура. Споделям мотивите на президента. Смятам, че сме длъжни да инициираме нова процедура за избор на главен прокурор", каза Панов в началото на заседанието. Според него президентската институция можело да се превърне "в нещо като нотариат, това обезличавало институцията на президента. Предлагам да започнем нова процедура за главен прокурор , няма пречка кандидата г-н Гешев да участва в новата процедура, каза Панов, предаде 24 часа.



Атанаска Дишева от съдийската колегия също поиска да се открие нова процедура.


ВСС и президентът имат споделена компетентност, конституцията не е регламентирала кой от двата органа имат по-голяма тежест, каза Атанаска Дишева. Трябва да се запази баланса между институциите. Само прегласуването лишава президента от действителната му власт, смята тя. Президентът олицетворява освен единството на нацията, но и суверинетата, защото е избран със значителен брой гласове. Необходимо е да се зачете действителната власт на президента, каза Дишева. 


Президентът няма право да изземва правомощията на пленума на ВСС, който е призван да избира тримата големи, каза Вероника Имова. Тя застъпи становището, че упълномощен да прецени качествата на тримата големи е единствено ВСС. Кадровият орган взима решение като предлага на президента да предаде легитимност на този избор. Да даде възможност на президента на официализира избора. Но съдържанието на този избор е от прерогативите на ВСС. Не случайно в решение 13 по к.д; 11 от 1996 г. е възприета идеята, че при назначаването на тримата големи на президентския указ се предава преди всичко престижен характер. Ако при първия път президентът откаже, при повторно предложение за същия кандидат, той е длъжен да назначи предложения кандидат, каза Имова. Президентът не избира, той легитимира, добави тя. 


Правосъдният министър пък съобщи, че е имало две сигнала за бомба - снощи и тази сутрин.


В момента членовете на ВСС правят предложения по процедурата.

 

 



Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да усетите потребност за размисъл върху вашите дългосрочни цели

Днес може да усетите потребност за размисъл върху