Свързани новини

14.11.2019 09:30

20% по-малко за пенсиониращите се след 2021 г.

Видян 2496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

В продължение на почти 18 години - 6 парламента така и не намериха време, за да напишат закон за втората пенсия, в резултат на което сега ще бъдат ощетени всички родени след  31 декември 1959г.



Първите, които ще вземат втора пенсия от частен фонд ще получават по-малко, отколкото ако бяха се осигурявали само в НОИ, признаха социалният министър Бисер Петков и шефът на социалната комисия в НС Хасан Адемов, също социален министър, но при Орешарски, по време на кръгла маса за представяне на законопроект, регламентиращ т. нар. фаза на изплащане.



Припомняме, че от 2002 г. до 2015 г. хората, родени след 31 декември 1959 г., задължително се осигуряваха за пенсия както в НОИ, така и в частен пенсионен фонд (втори стълб), където отиваха 5% от вноската. Според стартиралата през 2002 г. реформа, първите редовни пенсионери с втори стълб ще бъдат жени и ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. Дотогава трябва да се регламентира как ще се изплащат пенсиите им, тъй като след близо две десетилетия държавата остави този въпрос за последния момент.



В края на 2021 г. новите пенсионери ще вземат намалена с около 20% първа пенсия от НОИ и втора пенсия от частен фонд, която обаче при мнозинството от хората няма да компенсира намалението. Причината е, че натрупаните средства по партидите на тези пенсионери няма да бъдат достатъчни, за да се мерят с държавната пенсия.
През 2015 г. управляващите отмениха задължителния характер на осигуряването в частен фонд и дадоха възможност хората да прехвърлят партидите си обратно в НОИ. До края на 2018 г. всеки осигурен можеше да направи транзакцията си, но много малко хора са го направили. Оттогава важи правилото, че прехвърлянето в НОИ може да стане не по-късно от 5 години преди придобиване на право на пенсия. Това означава, че за хората, които ще се пенсионират от 2021 г. до 2024 г., възможността за прехвърляне в НОИ и съответно – за получаване на по-достойна пенсия, вече не съществува.



М.г. ведомството на Петков, който с години беше шеф на НОИ и трябваше да е взел отдавна мерки, за първи път обяви официални разчети на евентуалния размер на т. нар. втори пенсии, за който асоциацията на частните фондове не искаше да говори от години. Сметките на социалното министерство показаха, че за 70% от пенсиониращите се в периода 2021 г. - 2027 г. натрупванията в частните фондове в момента на пенсиониране не биха осигурили пенсия дори в размер на 50 лв., а 55 % от първите пенсионери биха получили пенсия в размер, ненадхвърлящ 30 лв. В същото време ще губят над 80 лв. от държавната пенсия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и