Свързани новини

12.11.2019 15:51

№1 сме по пшеница за посев, №2 по маркучи и патешки дроб, №3 по WC капаци, злато, мед, месинг и слънчоглед в света

Видян 2181 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България се оказва лидер в няколко световни класации по износ на продукти, сочи статистика на Българската стопанска камара за експорта ни през 2018 г. Общата му стойност е рекордна – 33 205 000 000 долара. Страната ни е изненадващ световен шампион по износ на пшеница за посев. Глобален лидер в експорта на зърно изобщо втора поредна година е Русия, която изпревари САЩ с програмата си за заместване на импорта с домашно производство, наложена заради ... американските и европейските сакнции върху нея.



България заема завидното второ място по износ на продукти като спирачни маркучи и патешки дроб. Патешкото ни вкарва в челото и на още една ранглиста – трети сме по експорт на такова месо.



На най-ниското стъпало на почетната стълбичка сме също в деликатна сфера като експорта на седалки и капаци за тоалетни чинии. Също трети сме по износ на анодна мед и на месинг.



Също трети сме на  руди и концентрати от благородни метали – един силно дискусионен въпрос. Става дума за 402,3 млн.долара, така че наистина за 20 години от страната ни са изнесени милиарди от чужденците, експлоатиращиресурса ни от злато сребро и други.



Слънчогледът ни – маслодайния, също много върви – и там сме №3 по експорт в целия свят. Което е наистина геройство за държава с малка територия като нашата на фона на огромните полета в доста други страни, от които сме пъти по-маломерни. Друга техническа и ГМО – култура – рапицата също ни бронзира. Трети сме и по консервирани череши.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху