Свързани новини

12.11.2019 14:25

Без отнемане на убежището на бежанци, проявили хулиганство

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна





 Кандидат за международна закрила, наказан за сериозни нарушения на правилника в център за настаняване или за прояви на сериозно насилие, не може да бъде санкциониран с отнемане на възможността за ползване на материалните условия, свързани с дома, храната или облеклото. Съдът на Европейския съюз (СЕС) приема, че тази разпоредба, във връзка с член 1 от Хартата на основните права на Европейския съюз, не позволява на държавите членки да налагат санкция с отнемане, дори временно, на възможността на кандидата да ползва материалните условия в дома.

Казусът

Zubair Haqbin е афганистански гражданин, който пристига в Белгия като непридружено ненавършило пълнолетие лице. След като подава молба за международна закрила, той е настанен в приемен център, където участва в сбиване между лица с различен етнически произход. Вследствие на това директорът на приемния център го лишава от правото на ползване на материална помощ за срок от петнадесет дни. В този период лицето нощува в парк в Брюксел и при приятели. При тези обстоятелства е отправено запитване до СЕС при какви условия може да бъде наложена такава санкция на непридружено ненавършило пълнолетие лице.

Решението

Съдът уточнява, че отнемането, дори временно, на възможността за ползване на всички материални условия е несъвместимо със задължението да се осигури достоен стандарт на живот. Подобна санкция би довела до неспазване на изискването за пропорционалност. Съдиите припомнят, че държавите членки са длъжни да гарантират постоянно и без прекъсване достоен стандарт на живот и че органите, които отговарят за приемането на кандидатите за международна закрила, трябва да гарантират достъп до условията. Следователно, те не могат да се ограничат до това да предоставят на изключения кандидат списък с частни центрове за бездомни лица, които могат да го приемат.

Що се отнася до санкция, с която се ограничава възможността за ползване на материалните условия (дневни разходи, храна, облекло), СЕС пояснява, че компетентните органи трябва да гарантират, че, предвид особеното положение на кандидата, такава санкция е в съответствие с принципа на пропорционалност и не засяга достойнството му. В това отношение Съдът припомня, че в подобни случаи могат да се наложат други мерки, като поставяне на кандидата в отделна част на центъра за настаняване или преместване в друг център. Когато кандидатът е ненавършило пълнолетие и следователно уязвимо лице с оглед на член 24 от Хартата на основните права, тези санкции трябва да се налагат като се вземе предвид по-специално висшият интерес на детето.


Източник: Правен свят


Снимка: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но