Свързани новини

12.11.2019 11:11

Урсула: Макрон отвори вратата на Русия към Западните Балкани

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 Държавният глава на Франция Еманюел Макрон отвори вратата на Русия към Западните Балкани след блокирането на преговорите за членство в Европейския съюз за Албания и Северна Македония. Това предупреди новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава косовската RTK.



Новоизбраният председател на EK предупреди лидерите на Блока да започнат преговори за членство незабавно. Тя твърди, че Русия или Китай могат да запълнят тази празнота, освен ако ЕС не се утвърди в региона. Миналия месец президентът на Франция Еманюел Макрон блокира процеса на преговори за членство от самото начало на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.



В изявление по случай 30 години от падането на Берлинската стена Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа „поиска много от Северна Македония и Албания и те изпълниха всичко“.



„Сега ние трябва да застанем зад своите думи и да започнем преговори за присъединяване“. Съгласно думите й, лидерите на ЕС забавят преспективата за членство за страните от Западните Балкани още от 2003 година.
„Целта сега е да се утвърди европейската идея за мир в региона, който преди 20 години беше нарушен от кървав инцидент“, добави тя.



„И историята на ЕС от 1989 година доказа, че си струва, когато Съюзът ни отвори сърцето си“.
Германският политик предупреди, че ако Брюксел не предложи европейската перспектива за Западните Балкани, „други ще запълнят тази празнина - Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия“.



Еманюел Макрон беше единственият лидер на ЕС, който блокира преговорите за Северна Македония и Албания на последната среща на Европейския съвет. Той също успя да убеди Нидерландия и Дания да блокират преговорите за присъединяване на Албания.


Източник: Фокус


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни