Свързани новини

31.03.2009 15:52

В ЕС потвърдиха по-ниските цени на роуминиг услуги и текстови съобщения от 1 юли 2009 година

Видян 1578 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите на телекомуникациите на Европейския съюз потвърдиха постигнатото на 24 март съгласие с Европейския парламент за намаление на цените на роуминг-услугите в обществени мобилни телефонни мрежи в рамките на общността: гласова телефония, текстови съобщения и пренос на данни от началото на летния сезон, съобщиха от пресцентъра на ДАИТС, цитира БГНЕС.


Това бе решено на заседание на Съвета на министрите на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика в Брюксел. В сектора на телекомуникациите България бе представена от председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ Пламен Вачков.
От 1 юли 2009 година цената на едро за гласовите обаждания по мобилен телефон е 0,26 евроцента за минута; с 0,43 евроцента на минута ще се таксува обаждащият се; с 0.19 евроцента - този, който е търсен. Цената на едро на текстово съобщение /SMS/ ще бъде 4 евроцента, а потребителите ще плащат 11 евроцента. Цената на едро за пренос на данни за 1 мегабайт ще е 1 евро от 1 юли 2009 година. Съветът прие постепенно намаление на цените за роуминг услугите и за 2010 и 2011 година.
В рамките на заседанието, председателят на ДАИТС информира, че българското правителство си е поставило амбициозната задача да преодолее изоставането на България в развитието на широколентовия достъп, като за тази цел Държавната агенция за информационни технологии и съобщения е разработила и предложила за обществено обсъждане проект на Национална програма за развитие на широколентовия достъп.
В резултат на изпълнението на Националната програма за широколентов достъп се очаква до 2013 г. 100% от жителите на областните и големите градове на страната да имат достъп (фиксиран, мобилен) в рамките на населеното място, със скорост 10 Mb/s. Към тази дата се очаква 90% от хората в средноголеми селища да имат фиксиран и мобилен достъп в рамките на населеното място със скорост 6 Mb/s. До 2013 г. 30% от населението в отдалечени и слаборазвити райони трябва да има фиксиран достъп и 90% мобилен достъп в рамките на населеното място със скорост 1 Mb/s;



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог