Свързани новини

11.11.2019 13:11

Президентът: За 30 г. създадоха една малка България на Ледения континент

Видян 976 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще продължава да бъде сред най-развитите държави, които изследват загадките на Ледения континент. Това посочи президентът Румен Радев, който връчи националното знаме на участниците в 28-ата българска Антарктическа експедиция, предаде БНР.


30 години българските учени участват в проучванията, като страната ни е сред водещите изследователи на Антарктида, подчерта президентът Румен Радев.


"За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент. Тази година обаче е много важна, защото започна изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания на Ледения континент", отбеляза още държавният глава.


Лабораторията ще бъде изградена за три години. В нея учените ще изследват на място ценни биоложки образци, обясни ръководителят на експедицията професор Христо Пимпирев:


"Примерно, в прилежащия океан температурата на водата не надвишава два градуса. Преди една седмица предоставихме ледената риба, която е с вещество, подобно на антифриза, вместо кръв. Изучаването на тези организми помага да се намерят лекарства срещу неизлечими болести, като рака, като остеопорозата", обясни проф. Пимпирев.


Тази година българските полярници ще изследват акваторията на Южния ледовит океан, сеизмичната активност, както и металните минерали.


Първата група заминава за Антарктида на 13 ноември.


Снимка: Канал 3


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния