Свързани новини

08.11.2019 15:02

Гешев: Не се притеснявам дали са 1, 2, 3 или 15 кандидати за гл.прокурор

Видян 1498 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Решението колко да бъдат кандидатите за поста на главен прокурор се взема от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, тя се е обединила около една кандидатура – има такава възможност в закона. По този начин избраният за обвинител №1 Иван Гешев коментира пред журналисти в парламента решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначаването му с мотива, че не е имало реално състезание, предаде Нова тв.

„Аз не се притеснявам дали са 1,2,3 или 15 кандидати, мисля, че сте го отчели за 10-часовото изслушване”, подчерта Гешев. Той похвали процедурата, като я определи като по-„прозрачна и открита”, отколкото в която и да е друга европейска държава. Мотивът – излъчвали я по националната телевизия.

"Благодаря на колегите от професионална общност, прокурорите и следователите, които застанаха зад мен, защото това е един професионален избор, а не един политически избор", заяви Гешев.

„Въпросът не е дали Гешев е заменим, или не е”, подчерта настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. По думите му процедурата сега продължава с гласуване на Пленум на ВСС, преди което правосъдният министър Данаил Кирилов няма да може да предложи нов кандидат за поста на обвинител №1. Ако Гешев получи 17 гласа или повече, ще бъде назначен, докато втората възможност е „ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура”.

Самият Гешев не коментира дали би участвал в нея: "Когато дойде моментът, ще отговоря".

Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв