Свързани новини

31.03.2009 12:22

"Булгаргаз" спира подаването на газ за "Кремиковци", ако не платят днес

Видян 1564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ако и днес няма положителна промяна с „Кремиковци” от утре „Булгаргаз” ще бъде принуден да спре подаването на газ!" Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде БГНЕС.


По думите на Димитров, до момента няма положителни резултати по казуса с предприятието. На въпрос какъв ще бъде пътят на Кремиковци от днес, Димитров отговори, че той минава през несъстоятелността и оздравителния план. Той определи предприятието като особено ценно за България, тъй като е един завършен цикъл по преработка от руда до готови изделия. Димитров не можа да каже колко време остава на предприятието. Според него, „Кремиковци” има и други производства, които най-вероятно ще продължат да работят и в бъдеще, но в доменото прооизводство няма да може да работи. Той коментира още, че броят на хората, които ще загубят работата си зависи от синдика на „Кремиковци”тъй като той прави разчети с какъв персонал предприятието ще може да функционира. „Това не е нещо, което решава държавата”, подчерта енергийният министър. Той отчете и,, че има предварителни данни за съкращенията, но заяви, че това не е работа на МИЕ. Самият Димитров не пожела да уточни какви са предварителните данни за съкращенията.


По отношение на казуса със сметките за парно, Димитров обясни, че е научил от медиите, че проверката на Комисията за високите сметки за парно, е приключила. „Докладът излиза от медиите преди да влезе в МИЕ” допълни още той и съобщи, че засега докладът не е получен в МИЕ. Има технологичен период, в който „Топлофикация София” трябва да обяви новата цена на парното, която и е спусната от ДКЕВР. ‘И не подлежи на съмнение, че цената ще остане същата като декемрврийската” заяви Петър Димитров.


Днес той участва и в стартирането на новата кредитна линия на Европейската банка за възстановяване и развитие за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници с допълнителни 55 млн. евро за проектно финансиране. През последните няколко години ЕБВР подпомага страна ни в за намаляване на енргийната интензивност и е разработила целеви финансови инструменти като КЛЕЕВЕИ. От 2004 годинс до момента по мярката са били разработени 120 проекта в областта на устойчивата енергия, за които са отпуснати заеми в размер на 82 млн. евро. Тези проекти са довели до намаляването на вредните емисии за България с над 500 тона на година. Новото продължение на кредитната линия се основава на успешната реализация на 100 млн. евро от началото на програмната досега. Средствата се допълват и от Международния фонд за извеждане от експлоатация „Козлодуй”, който осигурява грантовете. То него ще се финансират 15-20 % от главниците по проектите. Компанните от българския частен сектор ще имат възможност да получават кредитиране до 2.5 млн. евро от участваща банка, да получават безплатна помощ при подготовката на проект и да имат право на безвъзмездна помощ след приключването на проекта. Министър Петър Димитров определя Европейската банка за възстановяване и развитие като най-големия инвеститор у нас с 1 млрд и 700 млн. евро и общо 6 млрд. еврп привлечени ресурси към тези средства. В представянето на кредитната линия на ЕБВР днес се включи и министърът на икономиката и енергетиката за един ден Кристина Петрова, която е ученичка във Варненската търговска гимназия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец