Свързани новини

07.11.2019 14:23

16,4% скок на свинското за г. заради неадекватни акции на министър Танева

Видян 2917 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След месеци наред, в които неясно защо унищожихме и последните остатъци от свиневъдство в България, а стотици хиляди глави добитък бяха светкавично унищожени по безжалостен начин, без доказателства, към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх и го превърна в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. И то става въпрос за стойността на едро, а на дребно е още по-солена, като се добави надценката на търговците.


Общото увеличение на цената на едро на свинското месо на годишна база е с 16,4%, съобщава агростатистиката на Европейската комисия.  На дребно скокът на места е 45%!!!  По данни на Дневник само за 2 месеца това лято страната ни, по нареждане на министър на земеделието Десислава Танева, унищожи над 22% от прасетата в България. Тъй като акциите на МЗХГ и Българската агенция по храните напосоки продължиха, процентът на унищожен добитък вече е много по-висок.


Поради тежката криза със заболяването, а не заради скоростното изтичане на десетки милиони лева към приятелски фирми на властта, в Китай - най-големият производител и консуматор на свинско в света, засили вноса от ЕС и това доведе до световен ръст на цените.  А сме в китайската година на Свинята.


Очаква се кризата да се усеща и през следващата 2020 г. на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.


Така към края на септември според данните от статистиката за продукти с животински произход на дирекция Земеделие към ЕК цената на едро на качествено свинско месо (клас Е) в България е достигнала 197.9 евро за 100 кг, което е ръст на годишна база 16,4%%. През миналия септември 100 кг е струвало средно 170.1 евро. Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с ЕС, превишавайки с около 8% средноевропейската цена. По-висока е единствено е цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите между 202.9 и 216 евро за 100 килограма.


Всъщност, цените на свинското през този септември в България на практика са достигнали двегодишен връх. 100 килограма качествено месо са се продавали по-скъпо за последно през октомври 2017 г. - тогава цената е била 200 евро, след което тръгва надолу.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и