Свързани новини

07.11.2019 14:22

Турция не е използвала хим. оръжие в Сирия

Видян 971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли твърденията, че в Североизточна Сирия е бил използван бял фосфор като химическо оръжие. Проверката се наложи, след като се появиха твърдения, че Турция е използвала бели фосфорни бомби там. Пред репортери в централата на ООН шефът на ОЗХО Фернандо Ариас заяви, че белият фосфор не е химическо оръжие и не може да бъде използван като такъв поради своя химичен характер, предаде БГНЕС.

"Той се използва в конвенционалното въоръжение за производство на дим, като запалително оръжие или за производство на светлина. Той не попада в конвенцията за химически оръжия. Като химическо оръжие той не е използван в Сирия. Белият фосфор не може да се използва като химическо оръжие ", каза Ариас.

Обвиненията бяха направени миналия месец от акаунти в социалните мрежи в подкрепа на терористите от ПКК, които споделиха фалшиви снимки, направени през последните години, за да разпространят дезинформация за антитерористичната операция в Турция, източно от река Ефрат.


Турция започна операция „Мирна пролет“ на 9 октомври за премахване на терористите от северна Сирия, за да подсигури границите на Турция и да помогне за безопасното връщане на сирийските бежанци. Турският министър на отбраната Хулуси Акар многократно подчертава, че Анкара не притежава химическо оръжие.

Няколко чуждестранни медии също споделиха снимки на хора с изгаряния и заявиха, че турската армия е използвала бели фосфорни бомби в североизточна Сирия. Турция отхвърли твърденията.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от