Свързани новини

07.11.2019 12:13

ЕК занижи прогнозите си за растежа в еврозоната и ЕС

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейската комисия занижи прогнозите си за растежа на икономиката в еврозоната и в целия съюз. Това става ясно от черновата на Есенната прогноза, с която "Хоризонт" разполага минути преди официалното й представяне. За България прогнозите за 2020 и 2021 година са доста под тези, записани в средносрочната рамка на Министерството на финансите.

През тази година българската икономика ще отбележи ръст от 3,6 на сто, което е единствената по-оптимистична оценка от тази на финансовото министерство, става ясно от черновата на Европейската комисия. В нея обаче се прогнозира, че догодина икономиката ни ще отбележи ръст от 3% при 3,3 на сто прогноза от българска страна. За 2021 година разминаването е още по-голямо - Брюксел предвижда 2,9% ръст на брутния вътрешен продукт, докато София - 3,3 на сто.

Като цяло за Европейския съюз, включително и Обединеното кралство, очакванията са тази година икономиката да отбележи ръст с 1,4 и да запази това темпо през следващите две години.

В черновата от Брюксел изчисленията са правени с и без участието на Обединеното кралство, но прогнозите не се различават.

В еврозоната прогнозите отново са ревизирани надолу - 1,1 на сто тази година и 1,2 на сто следващите две.

Инфлацията ще остане много ниска, а в края на периода не е изключено на места безработицата да започне да расте.

Брюксел отбелязва, че има отчетлива разлика между икономиките, движени основно от промишлеността и тези, чиято добавена стойност се постига основно чрез други сектори. Очаква се към този час прогнозите да бъдат представени от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисаря по еврото  Пиер Московиси в Брюксел.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп