Свързани новини

07.11.2019 17:52

С нови 5 млн. лв. набъбна ремонтът на Партийния дом

Видян 2661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Поръчката за реконструкция в сградата на НС, която трябваше да е завършила преди 2 години, се провали и сега е обявена нова, но доста по-скъпа, става ясно от сайта на НС. Всъщност става въпрос само за удължаване с 10 метра на зала Георги Кирков! Вижда ли сме отвътре. Съмнителният ремонт на бившия Партиен дом набъбна с нови 5,1 млн. лв. само за 4 месеца. Цената за допълнителните разходи вече 22.6 млн. лв. с ДДС. Припомняме, че за новите харчове около „довършителните работи” стана ясно още през февруари. Тогава  прогнозната стойност на поръчката възлизаше на 17.5 млн. лв. с ДДС., но подадените оферти „не отговаряли на изискванията”.  Целокупната цена на ремонта вече наближава 50 млн. лв., при първоначална стойност от 24 млн. лв.



От Сега запитаха какво налага оскъпяването и от пресцентъра на НС отговориха, че са включени още дейности по ремонта и обновяването.  Подновената поръчка отново е за проектиране, авторски надзор и реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и СМР по фасадата и покрива на сградата.

Няма особена разлика в документацията по двете обществени поръчки, посочват от Сега. Срокът за изпълнение на работата е сега 750 дни, а в първия вариант бе 450 дни. Припомняме, че първоначалният план предвиждаше ремонтът да бъде завършен още преди 2018г. заради Европредседателството ни, но сега ще се забави с още поне 2 години към вече 2 г. закъснение.



Преустройството на зала Св. София (бивша Г. Кирков) в бившия Партиен дом започна през 2016 г., когато беше обявена обществена поръчка за почти 24 млн. лв. с ДДС. Тя включва основна реконструкция и оборудване на залата. Последният конкурс обаче прави тази цена двойна - вече близо 50 млн. лв. Още преди реконсктукцията, пленарната зала си беше готова за нуждите на НС с банки и всичко останало. Въпреки това, беше обявен проект за разширяването й с 10 м. и монтиране на стъклен покрив, подобно на този в немския Бундестаг. Ремонтът се забави именно заради демонтирането на стария бетонен таван, който се оказа нерушим. В края на миналото лято, когато обектът трябваше да бъде предаден, изпълнителят НС ГРУП не само не пое неустойки, но и поиска допълнителни средства в размер на 300 хил. лв. с ДДС за дейностите около стъкления покрив и ел. захранване.



Същевременно, реконстуркцията на пленарната зала се охранява от фирмата Дефанс консулт, която е семейна собственост на Султанка Петрова, зам.-социален министър от квотата на ОП. След смъртта на младия охранител  Даниел Тасев гръмна скандал, а Петрова беше проверена за конфликт на интереси. Съпругът й е шеф в компанията, а новият собственик е "баща на внуците й"  -зет, Антикорупция започна проверка, но  оневини Петрова.  В крайна сметка, тя не понесе нито политическа, нито юридическа отговорност и запази поста си на зам. в социалното министерство. Няма и развитие с разследването около смъртта на Тасев. Междувременно от МВР вече отнеха лиценза на охранителната фирма, заради натрупаните задължения към НАП в размер 891 030.19 лв, за периода 2014-2018г, но не и заради инцидента.



 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.11.2019 07:31

    за тяхната хубост и кеф дават всичко,но за осъвременяване на бедните ниски пенсии,никога не отстъпват,а ни убиват.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и