Свързани новини

06.11.2019 15:40

Туск става шеф на ЕНП, тръби Гардиън

Видян 1934 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Отиващият си като президент на Европейския съвет Доналд Туск е най-вероятният нов председател на Европейската народна партия, в която членуват ГЕРБ и някои други български партии, които се определят като десни. Полякът е най-дълго управлявалият премиер на страната си – от 2007 до 2014 г., като тя беше единствената, която не отбеляза дори 0,1% спад насред цялата глобална финансова и икономическа криза.



През последния мандат оглавяваше целия Европейски съюз, независимо от съпротивата на Полша. Кариерата му тръгва от легендарната Солидарност – символа на промяната и демокрацията в цяла Източна Европа, още от вълненията през 1981 г. – първия предвестник на промените в соцлагера.



Според Гардиън, който поднася новината, засега Туск не потвърждава, но и не отричат новината. Номинациите могат да се подават до 13 ноември – идната сряда. Гласуването е на конгреса на 20-21 ноември. Жозеф Дол се оттегля след дългите години начело на ЕНП и многото победи, които постигна.



Пред полските медии Туск отрече да се връща в родната си политика, което се смята за ясен знак. Той се оправда пред съотечествениците с „дълъг размисъл“, който го накарал да не се пробва за президент във Варшава и да не си „събира багажа“ от Брюксел.



Полските журналисти обаче са убедени, че поръчано от него тайно проучване го е убедило, че няма шансове да спечели изборите за държавен глава у дома си.



Той е смятан за чудесен човек, който да реши казуса остава ли управляващата в Унгария ФИДЕС на премиера Орбан в ЕНП или суспендирането й в рамките на партията в момента ще се превърне в изключване. Не е тайна ясното му и негативно отношение към положението в бившата соцстрана. Неговото мнение е, че не може да бъде някой християндемократ и да бъде заедно с това ксенофоб, хомофоб, националист и антисемит, да не уважава независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, свободата на пресата и неправителствените организации. И го заявява категорично.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и