Свързани новини

06.11.2019 15:12

И ДПС иска преизчисляване на пенсиите след БСП

Видян 2108 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Бюджетът на Държавното обществено осигуряване, фонд Пенсии е увеличен с близо 730 млн. лв.Като краен ефект те дават увеличение на средната пенсия с около 26 лв., минималната пенсия – с около 14 лв., а социалната за старост – малко над 8 лв.Независимо от значителния ръст на средствата в ДОО, трудно можем да разчитаме на значително повишаване на пенсиите“, заяви пред БНР председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.


Според него въпросът за преизчисляването на пенсиите е една от възможните мерки, около която трябва да се търси консенсус между парламентарно представените сили. За целта трябват 500-600 млн. лв. допълнително.


„Бюджетът на ДОО на практика не решава нито един от сериозните проблеми на пенсионната система, една част от тях даже се задълбочават. По-голямата част, да не кажа всички фондове, са на дефицит, независимо от предприетите мерки през 2015 г., финансовата стабилност на пенсионната система не се подобрява с очакваните темпове“, обясни Адемов.


Той напомни, че към края на 2021 г. родените жени след 1960 г. на практика трябва да получат първите допълнителни пенсии от универсалните пенсионни фондове.


Това означава, че Народното събрание трябва да приеме уреждането на фазата на изплащане във фондовете на задължителното допълнително пенсионно осигуряване.


На този етап няма внесен законопроект. Има изготвен, около който има консенсус между социалните партньори, дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Министерството на финансите, КФН, каза Хасан Адемов.


„Надявам се в началото на следващата година този въпрос да бъде окончателно решен“, посочи той.


Председателят на социалната комисия коментира и предложената възможност от НОИ да има пенсионни фондове, в които вложителите да управляват парите си.


Многофондовата система, при която има възможност за избор на осигурените лица на инвестиционен портфейл, е обсъждана многократно, подчерта той и обясни защо сега отново е отхвърлена идеята:


„Трудно можем да разчитаме за това, че осигурените лица могат да имат информиран избор за това какво представляват т.нар. мултифондове.


Необходима е разяснителна кампания, за да може тази система, която дава възможност за по-висока доходност, да е ясна. Ако се предпочете рисков инвестиционен портфейл, възможността за по-голяма доходност е налице.


Ако предпочетеш консервативен или балансиран, тогава трудно може да се разчита на по-висока доходност. Инвестиционният риск се поема от осигуреното лице, а не от пенсионно-осигурителната кампания – това е големият проблем.


В задължителното допълнително пенсионно осигуряване инвестиционния и демографския риск се поема изцяло от пенсионно-осигурителните дружества“, обясни Адемов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв