Свързани новини

06.11.2019 10:02

Хасан Адемов: Част от проблемите на пенсионната система се задълбочават

Видян 2329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „Бюджетът на Държавното обществено осигуряване, фонд „Пенсии“ е увеличен с близо 730 млн. лв. Като краен ефект те дават увеличение на средната пенсия с около 26 лв., минималната пенсия – с около 14 лв., а социалната за старост – малко над 8 лв. Независимо от значителния ръст на средствата в ДОО, трудно можем да разчитаме на значително повишаване на пенсиите“. Това заяви пред БНР председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

Според него въпросът за преизчисляването на пенсиите е една от възможните мерки, около която трябва да се търси консенсус между парламентарно представените сили. По думите му около 500-600 млн. лв. допълнително трябва да се намерят, за да бъде осъществено подобно преизчисляване на пенсиите.

„Бюджетът на ДОО на практика не решава нито един от сериозните проблеми на пенсионната система, една част от тях даже се задълбочават. По-голямата част, да не кажа всички фондове, са на дефицит… независимо от предприетите мерки през 2015 г., финансовата стабилност на пенсионната система не се подобрява с очакваните темпове“, обясни д-р Адемов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Беше казано още 2015 г., че първите години трудно може да се разчита на сериозен стабилизиращ ефект от гледна точка на финансовата стабилност. Така или иначе трябва да има някаква тенденция, която не забелязваме в бюджета на ДОО за следващата година“, добави той.


„Към края на 2021 г. родените жени след 1960 г. на практика трябва да получат първите допълнителни пенсии от универсалните пенсионни фондове. Това означава, че Народното събрание трябва да приеме уреждането на фазата на изплащане във фондовете на задължителното допълнително пенсионно осигуряване. На този етап няма внесен законопроект. Има изготвен такъв, около който има консенсус между социалните партньори, дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Министерство на финансите, КФН“, каза Хасан Адемов.

Той изрази надежда следващата седмица на кръгла маса да се изчистят детайлите и проектът да мине по съответния ред, за да може тези разписани текстове да станат достояние на осигурените лица, за да може те да имат информиран избор.

„Надявам се в началото на следващата година този въпрос да бъде окончателно решен“, каза председателят на социалната комисия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец