31.03.2009 08:13

Масова разпродажба на фирми

Видян 1866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Продавам две разработени заведения с постоянна клиентела", "Продавам розоварна със собствени градини", "Продавам туристическа агенция със софтуер за резервации и редовни клиенти", "Продавам наложено месечно списание". Такива обяви пълнят електронните медии и сайтовете на консултантски фирми, съобщава "Стандарт", цитиран от БГНЕС. "От началото на годината офертите на предприемачите, които продават бизнеса си при нас, са се увеличили 2-3 пъти", твърди Стоян Гичев, управител на кантората за посредническа дейност "КПД - Редор" в столицата. Консултантите в кантората прогнозирали в разгара на кризата до края на тази година половината от малките и средни предприятия да сменят собствениците си. "Това не е непременно лошо, в някаква степен за нас това е "чистене" на бизнеса", казва Гичев. Според него кризата ще потопи първо некачествените производства, стоки и услуги и това при всички случаи било в полза на потребителите. Нелюбезното и чиновническо обслужване в търговски и увеселителни заведения например можело да бъде първа крачка към фалита на много от тях.
"Сега ще оцелее този, който не е заложил само на един кон. А като в приказката за царя, който можел да плете кошници, си е подготвил и резервни варианти", коментират собственици на компании, минали през бурите на 90-те години.
Строителни предприемачи от Велико Търново оцеляват с паралелния бизнес, който са развили въпреки бума в недвижимите имоти. Някои завъртяха златарски ателиета, други откриха хранителни магазини, а трети купиха по няколко камиона за международни превози. "Апартаментите залежават, но и в криза никой няма да се откаже да се храни", коментират новоизпечените бакали. Други пък са започнали да пестят от реклама, като ангажират работещи при тях служители с допълнителното занимание - да пишат в интернет добри материали за фирмата. Най-често това ставало в различните блогове или във фейсбук, където срещу минимално увеличение на възнаграждението служител започвал да хвали продуктите. Никой от читателите не подозира, че това е безплатна реклама и вярва на коментарите в мрежата, казва ръководителят на "Джобтайгър" Светлозар Петров, която се занимава с наемане и търсене на служители за различни фирми.
Който обаче много е закъсал и кредиторите тропат на вратата му, често няма друг изход, освен бягство в чужбина. Бизнесмени от строителството, машиностроенето и в други отрасли, ударени от световната криза, обмислят да зарежат всичко и да се покрият зад граница. Притесненията на затъналите бизнесмени били толкова големи, че те били готови да се разделят с ипотекираното имущество, оставяйки го на банките, и да изчезнат с малкото останали свежи пари далеч от България. Някои от строителите пък прехвърлят строежи на свои колеги, които са по-нови в бранша, убеждавайки ги, че клиентите им са сериозни и ще плащат до завършването на сградата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!