Свързани новини

06.11.2019 09:42

Длъжник осъди фирма за бързи кредити – взел 5000 лв, а трябвало да върне 12 000 лв

Видян 2656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българин успя да осъди фирма за бързи кредити, след като му се наложи да върне над два пъти повече пари, отколкото е взел. Той сключил договор за бърз кредит с  „Профи Кредит България“ от 5000 лева през 2017 с падеж май 2020 година, но се оказало, че трябва да върне цели 12 хиляди лева, съобщава Трафик нюз.


Срокът на договора бил 36 месеца. Уговорена била фиксирана годишна възнаградителна лихва в размер на 41.17 % с левова равностойност на 3 783.28 лв. и възнаграждение за „пакет за допълнителни услуги“ в размер на 3 284.28 лв.


Погасителните вноски били 36 на брой, всяка в размер на 243,98 лв., предвид ГПР от 49,89 %, като само до тук общата стойност по погасяване била 8783,28 лева. Допълнително обаче се оказало, че трябва да плаща по още 91,23 лева месечно заради т.н. пакет за допълнителни услуги в размер на 3284 лева. Така общият размер на кредита набъбнал до колосалната сума от 12 067 лв, платима на вноски от по 335 лева на месец.


 


Кредитополучателят и неговият съдлъжник решили да обжалват, тъй като според тях договорената лихва в размер на 41.17 % е нищожна, поради противоречието й с добрите нрави, както и на закона.


 


Редом с това те завеждат иск за признаване на установено, че не се дължи сумата от 2 368.58 лв. – представляваща остатък от възнаграждение за пакета за допълнителни услуги по договора. И двете искания на длъжниците са уважени от Районен съд Пловдив. Така им е опростена оставащата сума от допълнителния „пакет услуги“ и се признава клаузата за лихва за нищожна.


 


От „Профи Кредит България“ обаче не се отказват и обжалват на втора инстанция. И тук Окръжният съд в Пловдив се произнася в подкрепа на двамата съдлъжници.


Според магистратите, клаузите за лихва и допълнителен пакет не просто са недобросъвестни, а чрез споразумението за предоставяне на пакет от допълнителни услуги на практика се въвеждат допълнителни разходи, в резултат от които общият разход по кредита за потребителя и съответно годишният процент на разходите реално са с поне 1/3 по- големи размер от този, посочен в договора за потребителски кредит и при всяко положение надхвърлят петкратния размер на законната лихва по чл.19, ал.4 от ЗПК.


Т.н. „допълнителен пакет услуги“ включва следните: 1. Приоритетно разглеждане и изплащане на потребителския кредит; 2. Възможност за отлагане на определен брой погасителни вноски; 3. Възможност за намаляване на определен брой погасителни вноски; 4. Възможност за смяна на дата на падеж; 5. Улеснена процедура за получаване на допълнителни парични средства.


Съдът подчертава, че всички услуги, вкарани в този пакет, представляват задължение на кредитора и дори някои от тях са напълно безпредметни, като за тях не би следвало да се държи каквото и да е.


 


Така магистратите са категорични и обявяват клаузата за лихви по договора за нищожна, а остатъкът от парите по пакета няма да се дължат. Решението на съда е окончателно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей