Свързани новини

05.11.2019 17:51

Не е само на филм, MI5 дава лиценз за убийство на агентите си

Видян 1884 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



MI5 има частично пазена в тайна оперативна политика, която позволява на агентите на британската служба, като във филма за Джеймз Бонд Разрешително за убийство, да участват в сериозни престъпления при запазен имунитет от законово преследване. Най-влиятелният британски вестник Гардиън разкрива това на база съдебно решение на специален секретен трибунал, като добавя, че в списъка на лицензираните престъпления са мъченията от всякакъв вид и характер, както и убийствата.


 
Коалиция от адвокати на различни организации за човешки права запита съда относно законността и намаляването на „правомощията“ на агентите.



Оказва се, че не само на филм, действа така наречената Трета директива – указател, който посочва разрешените от нея, макар забранени от закона на всички поданици на кралицата криминални прояви. Ужасяващите подробности за конкретното прилагане на въпросната директива обаче засега остават неразкрити от държавата и нейните служби.
По данни на полицията, извадени в делото от единия от адвокатите, се цитират 20 души, чиито казуси са станали жертви на убийства, отвличания, мъчения и насилие от различен характер по разработки на подозирани в съпричастност към ИРА. Досега органите на реда и прокуратурата не са имали право да ги разследват като престъпления.



Някои свидетелства по делото бяха гледани при закрити врата, поради зловещия характер на разказваното. Жертвите далеч не са само от ИРА.



Страховит пример е убийството на белфасткия адвокат Пат Финюкейн през 1989 г. Но разглежданите от съда по делото в момента казуси са за престъпления, извършени след 2000 г.  При никой от тях MI5 дори не се е опитал да спази или да защити човешките права, което по идея е големият смисъл на една служба на държавата, чиято власт произтича от хората.



В този смисъл, според правозащитниците Европейската конвенция за човешките права не позволява на MI5 подобни неща, а тя стои по-високо от всички национални закони.



В отговор Мая Фоа, директор, съобщава: „Нашите тайни служби играят жизненоважна роля в запазването на сигурността на страната. Не казваме, че не бива да има граници в дейността им в пределите на държавата. Работа на правителството е да изясни къде точно да се прокарат тези граници“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със