30.03.2009 17:49

Няма да има ден за размисъл преди евроизборите

Видян 1628 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преброяването на гласовете за евродепутати да не става в регионални избирателни центрове, решиха депутатите в комисията за промени в изборното законодателство като отхвърлиха предложение на НДСВ, съобщи Дарик.


По време на заседанието бяха гласувани на второ четене промените в Закона за избор на евродепутати, които утре ще бъдат обсъждани в пленарна зала. Депутатите одобриха идеята ГЕРБ да има право да излъчи свои представители в централната, районните и секционните избирателни комисии. Досега право в състава на комисиите да участват имаха само парламентарно представени партии, но комисията одобри такова право да имат и тези с представителство в европарламента. За да се запази пропорцията, се налага и увеличение на броя на членовете в районните комисии - от 13 души досега на 25 души по време на предстоящите евроизбори.


Депутатите решиха прагът за преференции за пренареждане на листите да не се намаля и да остане 15%. Народните представители отхвърлиха и идеите за гласуването с интегрална бюлетина, въвеждането на подвижни урни, както и искането на НДСВ тъмните стаи да бъдат заменени с гишета. Забрани се и влизането в местата за гласуване с техника, с която може да се заснеме самото гласуване. Депутатите взеха решение да се съкратят сроковете за кампанията от 1 месец на три седмици, а денят за размисъл да отпадне. За да участват в изборите, всяка партия трябва да депозира 50 хиляди лева, коалиция 100 хиляди лева, а инициативен комитет по 15 хиляди лева. Ако дадената формация не получи над 1% електорална подкрепа на изборите, парите ще влизат във фонд за лечение на деца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...