Свързани новини

04.11.2019 09:30

Губим 154 млн.лв. европари за развитие на селата

Видян 2767 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Министър Десислава Танева, която при Борисов 2 изгуби на България 160 млн. евро, при Борисов 3 докара нещата до нови санкции. Освен досегашните 30 млн. евро или почти 60 млн. лв., които ни струва като санкции предшественикът й Порожанов, нови 154 млн.лв. ще бъдат отрязани от Брюксел от Програмата за развитие на селски райони, прочула се в миналия мандат с къщи за тъщи, селски стадиони за никого и ред други безумия.



Най-много пари – 42,7 млн.евро или почти 85 млн.лв. губят най-онеправданите – изостаналите селски общини, които именно чрез този инструмент разчитаха на догонващо развитие и шансове да задържат не само младите, а всичките си хора, които не са в преклонна възраст. Това е сумата, която няма да отиде за проекти за пътища, водопроводи или саниране на училища, детски градини и т.н.



Пари ще се вземат и от мярката за субсидиране на сдружаването на фермери и за маркетинг на преработвателни предприятия в хранителната индустрия. Което означава лишаване от износ, а значи и от бизнес на инвестиралите в производство, пише Икономист.



Не на последно място, ще се орежат средства за ВЕИ и енергоспестяващи проекти, добавя списанието.
Българските власти се надяват тези 150 млн. лв. да бъдат прехвърлени към други пера на програмата, където се справяме с усвояването, за да не се стигне до налагане на корекции или временно спиране на средства. Това обаче са само надежди, а вероятността не е голяма.

В този програмен период Европейската комисия за първи път въведе механизъм за залагане на междинни цели от всяка държава, които трябва да бъдат постигнати до 31 декември 2018 г., ако съответните правителства не искат да бъдат санкционирани. В ролята на санкция влиза заделения по всички мерки на европрограмите 6% резерв. За сериозно неизпълнение се брои постигането на по-малко от 65% от заложеното към края на 2018-та. Ние сме се провалили с целите по 3 от 5 приоритета на селската програма, т.ел покриваме едва 40%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 05.11.2019 07:38

    защото крадете и със задниците си от ГЕРБ....

  • 001 Тихомир Томов 04.11.2019 13:01

    Нали Чумата върви гладко , парите там са гарантирани , а пострадалите пак гласуваха за крадците .......................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на