Свързани новини

01.11.2019 14:47

Бивш министър: В Сребърния фонд трябваше да има 10-15 млрд. лева, а са само 2

Видян 2567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Идеята за създаването и съществуването на Сребърния фонд не се реализира. Сега той продължава да съществува под една хипотетична форма“, изказа мнение пред БНР бившият министър на икономиката и един от създателите на Фонда Лидия Шулева.


„Когато се създаваше Сребърният фонд, той наистина имаше за цел за порядъка от 10-15 години да събере пари, които действително биха могли да гарантират устойчивостта на пенсионната система. За съжаление, нищо подобно не се случи. В момента парите са почти толкова, с колкото и Фондът беше създаден, има някакви минимални допълнения най вече от текущи плащания по концесии. Парите в Сребърния фонд са в порядъка на над 2 млрд. Нашите предвиждания, когато го създадохме, бяха по това време той вече да бъде поне 10-15 млрд.“, обясни тя в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.


По думите й парите, които в момента са в Сребърния фонд, няма да стигнат дори за покриване на едногодишния дефицит в пенсионния фонд:


„Дефицитът там е около 50%, а плащанията са над 7 млрд. годишно. Тези пари няма да покрият дори дефицита за една година, камо ли да гарантират устойчивост на пенсионната система“.


Първата причина за това е, че парите от приватизация е трябвало да влязат във Фонда, както и средствата от излишък в бюджета, което не се е случило, посочи Шулева. По думите й втората причина е, че Фондът е станал част от фискалния резерв.


Държавният бюджет в момента има капацитет да покрива дефицита в пенсионния фонд, посочи още бившият икономически министър и добави:


„Докато държавните бюджети могат да покриват дефицитите в пенсионната система, те във всички случаи ще растат заради демографската криза, кой знае каква необходимост от тези пари няма да има.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални събития

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални