Свързани новини

31.10.2019 17:25

Путин: "Унгария е основният ни хъб в Европа, българите ще са готови до 1 г. с Турски поток!" За това ли е новият 2,2 млрд.лв. заем, който ще теглим за ЧНГ?

Видян 2781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Унгария е нашият приоритетен партньор за доставки на енергоресурси от Русия към Европа по съществуващите и по нови маршрути“, обяви с усмивка след разговорите с премиера на страната Орбан неговият гост Владимир Путин. Властелинът на Кремъл заяви, че ако „българските колеги“ действително успеят да направят своя участък от Турски поток за година време, на унгарска територия тръбата има нужда само от 15 км трасе. Работата обаче не е сигурна, тъй като формулировката на Путин беше: „Само ще приветстваме, ако това стане“.


Думите му са интересни, понеже нашият министър на енергетиката Теменужка Петкова виждаше срока като „броени месеци“.


По-важното е, че освен за Сърбия с нейния нищожен пазар от около 2 млрд.куб.м, най-вероятно ще можем да доставяме газ и за Унгария. Но и така транзитът ще бъде в най-добрия случай половината от синьото гориво, от което досега над 3 десетилетия вземахме такси за пренос към Турция – 13 млрд.куб.м, които секват от Нова година заради пускането на газопровода под Черно море към южната ни съседка.


Сега, освен че тя ще ни сложи горница за пренос, вместо 120 млн.долара, ще можем да прибираме само 60 млн. долара, според най-оптимистичните прогнози на Теменужка Петкова и проф. Тасев – 80 млн.долара. Само че неотдавна се задължихме с договор да инвестираме „над 2 млрд. лв.“, а на практика по-близо до 3 млрд.лв. в тръбите. И вероятно именно тази инвестиция налага вземането на нов държавен заем догодина в размер на 2,2 млрд.лв., който финансовият министър Горанов е записал в бюджет 2020.


Само напомняме, че благодарение на печалбата от транзитните такси, Булгартрансгаз може да осигури на холдинга си Булгаргаз възможността да субсидира Топлофикациите, които винаги са му длъжници, особено отоплението на София.


Путин ходи често в Будапеща на официални визити – за 5и път, последно преди 2 години, а у нас – преди 9 г. В резултат беше договорено и увеличаване на количествата нефт по петролопровода Дружба за Унгария и през нея за Словакия. Страната на неговия приятел Орбан е зависима над 50% от руски нефт и 60% от руски газ.


От своя страна, унгарският премиер разказа, че страната му е заинтересована от подобряване на отношенията между НАТО и Русия, като член и на Алианса, и на ЕС.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Кметът на Будапеща подкрепи Манолова за балотажа в неделя 31.10.2019 19:28

    Новоизбраният кмет на Будапеща Гергей Карачон изпрати видео обръщение до независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова, в което изразява подкрепата си за предстоящия балотаж тази неделя. Проевропейски настроеният градоначалник нанесе първа изборна загуба на Виктор Орбан за последните десет години.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион