Свързани новини

31.10.2019 13:02

ВАС потвъри уволнението на Румяна Ченалова

Видян 1676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Десислава Стоева потвърди решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 19 ноември 2015 г., с което бившата съдийка в Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова бе дисциплинарно уволнена по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов, предава Правен свят.



Казусът "Ченалова" е особено интересен, тъй като на заседанието си през 2015 година кадровият орган, който все още не бе разделен на две отделни колегии, напълно единодушно гласува уволнението на съдийката. Решението на ВСС дойде заради дисциплинарно производство, в което бяха обединени три предложения за налагане на наказания. Първото бе по предложение на кадровиците Галя Георгиева, Даниела Костова, Соня Найденова, Димитър Узунов и Каролина Неделчева заради казуса Белведере, а второто – на Георги Колев, Румен Боев, Димитър Узунов, Юлиана Колева и Михаил Кожарев заради неспазване на сроковете за произнасянето по 50 дела. Третото предложение за дисциплинарно наказание бе на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.



След увлонението на Румяна Ченалова, тя атакува решението на съвета пред ВАС, а тричленен състав реши, че в процедурата има съществени нарушения, тъй като според Тълкувателно решение №7 от юни 2017 г. на Първа и Втора колегия на ВАС, членовете на ВСС, които са вносители на предложението за дисциплинарно наказание не могат да бъдат участници и в дисциплинарния състав, който се произнася по него. В случая се оказа, че двама от кадровиците предложили Ченалова за наказание влязоха и в състава на дисиплинарната комисия.



Предложението на Христо Иванов бе обявено от тричленния състав на ВАС за изрядно и точно заради него съдът  потвърди уволнението на съдийката. Според бившия правосъден министър, Ченалова е извършила нарушения, изразяващи се в забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения. По-късно обаче петчленен състав на ВАС сметна, че в решението на тричленния състав няма правни изводи за материалната законосъобразност на решението на ВСС, заради което делото стартира отначало.



Сега върховните съдии от новия тричленен състав решават, че оспореното решение на ВСС е постановено от материално компетентен орган, спазени са критериите по чл. 309 от Закона за съдебната власт, мотивирано е изчерпателно, подробно са изложени фактическите и правни основания за постановяването му. Решението е взето при наличие на необходимия кворум и с изискуемо мнозинство.
Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,