Свързани новини

29.10.2019 12:12

Директор в БАБХ: Няма човешки и животински вид, защитен от беса

Видян 1130 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма човешки и животински вид, който е защитен от беса, ако не се вземат предварителни мерки. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ във връзка с акцията по ваксиниране на хищници срещу бяс.


По думите му най-опасните преносители са лисиците и чакалите. Ваксинацията се разпространява по въздушен път, чрез самолети, както и чрез примамки, които не са опасни за домашните любимци, каза още той, като уточни, че ваксинацията при домашните любимци следва да е по-лесна, в сравнение с дивите животни.


„За съжаление с годините констатираме, че много от стопаните не се ангажират с тази дейност. Задължително е кучетата ежегодно да бъдат ваксинирани срещу бяс, практикуващите лекари, които са на терен, очакват много активност в тази посока. Остава водещата роля на стопаните, които трябва да предприемат тези мерки. Проблемът с ваксинирането на домашните животни остава свързан с комуникацията ни със стопаните, докато при дивите животни е доста по-сложно да ги убедим да изяде примамката, както и да попаднат на нея. Точно затова се правят тези ваксини“, обясни той.


Д-р Георги Чобанов добави, че ваксинацията у нас се извършва от около десет години и по думите му, случаите на бяс намаляват, а през последните години в България няма регистриран случай на бяс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели