Свързани новини

29.10.2019 09:26

Държавата тегли нов дълг за 2.2 милиарда лева

Видян 1944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата се кани през следващата година да поеме двойно по-голям нов дълг от тазгодишния от 1 милиард лева. В публикувания неотдавна за обществено обсъждане проектозакон за държавния бюджет за 2020 г. се предвижда таван от 2.2 милиарда лева за емитиране на нов държавен дълг, включително и на външни пазари, съобщава Сега. В закона за бюджета за тази година бе разписан таван за държавния дълг от 1 милиард лева, но само на вътрешния пазар. Този лимит бе достигнат в края на септември, като парите бяха предназначени за плащане на новите американски изтребители.


Решението за поемане на нов дълг е изненадващо, тъй като за 2020 г. бюджетът най-после е разчетен без дефицит. Такива са обявените намерения на финансовото министерство и за бюджетите за следващите две години. Не се и очакват огромни еднократни разходи от рода на тези за изтребителите.


В обясненията на средносрочната бюджетна прогноза, която съпътства проектозакона за бюджета, е записано, че за 2020-2022 г. е предвидена възможност за поемане на нов държавен дълг на пазара на държавни ценни книжа в обеми, по-големи от погашенията по държавния дълг за същия период. Целта е във фискалния резерв да се наберат около 1.8 млрд. лв. към края на 2022 г. Те трябва да осигурят необходимите средства за погасяване в началото на 2023 г. на емитираните през 2016 г. еврооблигации (2.2 млрд. лв.). 


За първи път от много години насам бюджетът за 2020 г. е разчетен без дефицит или излишък. Планирано е да се съберат и да се изхарчат 46.827 млрд. лв. Сумата е с около 3 милиарда повече от очакваните приходи за тази година, като 2.8 млрд. лв. са от по-големи данъчно-осигурителни постъпления. Те основно идват от ръст на заплатите в сферите, които се финансират от бюджета, и от по-високото потребление. 


Така например след вдигането на минималната заплата с 50 лв. до 610 лв. от началото на 2020 г. се очаква нарастване на приходите от социалноосигурителните вноски с 216.9 млн., а на подоходните данъци - със 70 млн. 10-процентният ръст на бюджетните заплати, в това число и 17-процентното увеличение за възнагражденията на учителите, ще осигури нарастване на социалноосигурителните вноски с 297.2 млн. лв. и на подоходните данъци с 88.6 млн. лв. 


От тол такси догодина се предвиждат постъпления за 450 млн. лв., но същата сума е описана и като разход. Вероятно причината е, че кабинетът вече обеща предварително почти 1 млрд. лв. от бъдещите постъпления на тол таксите за строителство на пътища. За поредна година в приходната част на бюджета са заложени и постъпления от бъдещата концесия на летище София - за 2020 г. са планирани 660 млн. лв., а през следващите две години се очакват по още 200 млн. лв.


В сравнение с тазгодишния бюджет разходната част през 2020 г. ще нарасне по-скромно. Над 1 милиард лева е ефектът от завишените бюджетни заплати, а 300 млн. лв. са изместени разходи, нереализирани през 2019 г.


10-процентният ръст на бюджетните заплати и увеличението на минималната работна заплата ще костват 624 млн. лв. допълнителни разходи в бюджета. Увеличението на учителските заплати със 17% ще добави 360 млн. лв. Като цяло разходите за образование догодина нарастват с 610 млн. лв. За здравеопазване са предвидени 500 млн. лв. повече. Държавата ще плаща 98 млн. лв. повече и за здравни вноски за ученици, студенти и пенсионери и 47 млн. лв. повече за социални помощи.


Планираните капиталови инвестиции в държавния бюджет са за 2.8 млрд. лв. - колкото тази година, ако се изключи инвестиционният разход от 1.8 млрд. лв. за сделката за изтребителите, заради която бе актуализиран бюджет 2019, а дефицитът бе завишен от 0.5% на 2.1%.


Както вече е известно от есенната макроикономическа прогноза, догодина се очаква икономически растеж от 3.3%, което означава 8.144 млрд. лв. по-голям БВП до 126.8 млрд. лв. За поредна година основен двигател на този растеж се очаква да бъде повишеното вътрешно потребление и свързаният с това засилен внос.


Догодина общините ще получат 456.8 млн. лв. повече от държавния бюджет. По-голямата част от тази сума (418.8 млн.) ще отиде за делегираните от държавата дейности, т.е. за покриване на увеличените заплати на общинските служители. Изравнителната субсидия ще нарасне с 13 млн. лв., парите за снегопочистване и зимно поддържане на общинските пътища - с 5 млн. лв., а за капиталови разходи - с 20 млн. лв. Променя се досегашният начин на разпределение на целевата субсидия за капиталови разходи и на трансфера за снегопочистване. Премахва се изравнителният компонент, който отчиташе субсидията, получена през предходната година. Без този компонент вече реално ще се вземат предвид показателите на всяка конкретна община, преди да се реши каква субсидия да бъде отпусната.

 

Източник: Сега

 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите