Свързани новини

28.10.2019 16:28

Прокуратурата откри шпионин в посолството на Русия у нас

Видян 1818 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В посолството на Русия в София като първи секретар работи руски гражданин със статут на дипломат, който събира с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна. Това обяви прокуратурата в съобщение до медиите.


От него се разбира, че след получаване на съответен сигнал от ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката. Шпионската дейност е развивана от септември 2018 г.


В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло, посочва прокуратурата. Установено е, че действително от септември 2018 г. в продължение на близо година гражданинът на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, включително и чрез предложения за материални облаги.


Заради това, че по Виенската конвенция дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава той не е привлечен като обвиняем и наказателното производство е спряно. Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева.


Миналия месец с обвинения за шпионаж в полза на руски организации, но не и на руската държава, се сдоби председателят на движение Русофили Николай Малинов.. На 22 октомври в Москва външният ни министър Екатерина Захариева (по информация на руския Комерсант) е обсъдила шпионския скандал с Русофили с колегата си Сергей Лавров като го е уверила, че правителството няма нищо общо с него. Не е известно дали новите разкрития на прокуратурата са свързани с този случай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв