Свързани новини

28.10.2019 09:26

АМ Струма под въпрос? ЕС ни глоби 38 млн.лв. по ОП Транспорт, само софийското метро е отличник и работи добре по усвояването на фондове

Видян 2896 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Санкции от 41 млн. лв. за 38 констатирани нередности са наложени от Брюксел на изпълнението на оперативна програма Транспорт и транспортна инфраструктура у нас. Основният заплашен проект по нея е автомагистрала Струма, която ужасяващо закъснява и се оскъпява по наша вина, както 19 минути неведнъж е писал.
"Има една демонстрация на нередностите и финансовите корекции. Стойностите са внушителни, но вече свикнахме, че това е част от цялата ни работа" , коментира проблема ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Василева, цитирана от Медиапул.  



"Силно обезпокоителна е високата честота на грешките. Всички усвоили парите са над възприетата в одитните понятия приемлива честота на грешката. Всички!" , казва Аурелио Сесилио, представител на Европейската комисия по време на заседанието на наблюдателния комитет по програмата.  



Mediapool   поиска от Министерството на транспорта информация по кои проекти са наложени санкции, но от ведомството на министър Росен Желязков отказаха, без да посочат аргументи, пише още сайтът.


 
Причините за наложените финансови корекции, както се наричат санкциите, се дължат основно на нарушения в закона при провеждането на обществените поръчки. Така е при 93 % от наложените санкции.



Според представителя на ЕК Аурелио Сесилио проблемът се дължи на „липсата на административен капацитет“ – в превод от брюкселски – некадърността на чиновниците в министерството и техните ръководители. "Бяхме свикнали да казваме, че наблюдаваме липса на капацитет или нисък капацитет, когато става въпрос за общини, за местното ниво, защото не са добре осигурени, отчитайки техния размер и капацитет. Тук не говорим обаче за малки общини, а говорим за важни държавни структури или важни компании, управляващи стотици милиони евро от вашите фондове",  казва Сесилио.

Подобряването на работата на администрацията е наложително, след като от 14 май 2019 г. Европейската комисия е излязла с нови насоки за налагане на финансови корекции, свързани с провеждането на обществените поръчки за проекти с европейско финансиране.



Според тях най-ниската възможна финансова корекция е 25 % от стойността на договора, докато в момента има възможност и за налагане на санкции в размер на 5% или 10% от стойността на договора при извършено нарушение, отбелязва Галина Василева.



Абсолютно всички бенефициенти по оперативна програма Транспорт са глобени, заради проведени обществени поръчки.



Най-много санкции да наложени на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) , като почти всеки проверен договор е с нарушение. От 17 проверени договора при 14 са наложени санкции за общо 26 млн. лв. През настоящия програмен период АПИ има сключени два големи договора. Единият е за втората фаза на Западната дъга на Софийския околовръстен път на стойност 115 млн. лв. Другият е свързан с изграждането на участъци от магистрала Струма  ( лот 3.1 и лот 3. 3)  на обща стойност 742.5 млн. лв.  



Подобна е  картината и при  Националната компания Железопътна инфраструктура ( НКЖИ) .   
Най-малко нередности са установени при общинската фирма  Метрополитен. Както през миналия програмен период така и сега това е бенефициентът по програма Транспорт, който единствен е успял да договори цялото си финансиране и показва подобрение по отношение на допуснатите грешки. При 786 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, наложените санкции са за 3.4 млн. лв.



При  Изпълнителната агенция за поддържане и проучване на река Дунав от два проверени договора и на двата са наложени санкции. Подобна е ситуацията и с  Държавното предприятие Пристанищна инфраструктура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес е важно да работите в синхрон с другите

Днес е важно да работите в синхрон с другите, иначе