Свързани новини

26.10.2019 08:30

67 убити при размирици в Етиопия, но премиерът, който спечели Нобел, мълчи

Видян 2184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-малко 67 души загинаха в Етиопия заради безредиците в различни части на страната. Те са предизвикани от съобщения за натиск на властите върху етиопския политически активист и медиен мениджър Джавар Мохамед. Премиерът Абия Ахмед, тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, бе в Русия, когато избухнаха протестите и все още публично не е коментирал насилието.


Сред загиналите са петима полицаи. 13 души са починали от куршуми, а останалите от травми, получени от удари с камъни. По-рано Би Би Си съобщи за 27 загинали.


Вълненията пламнаха, след като Джавар Мохамед обяви, че престоят му в Адис Абеба е застрашен. Той заяви също, че е снета държавната охрана на дома му, което е „създало опасност от проникване на злосторници”.


Джавар Мохамед става известен като организатор на младежкото движение, което изигра съществена роля в протестното движени през 2016-2017 години. През 2018 г. това движение доведе на власт сегашния премиер Абия Ахмед. Тогава Мохамед бе негов поддръжник. Но през последните месеци отношенията между тях се влошиха, съобщи телевизия Ал Джазира. Като представител на народа оромо, който е най-многобройният в Етиопия, Мохамед се стреми към разширяване на правата му, включително политическите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.