Свързани новини

25.10.2019 14:12

ЕС не може да реши за датата за Брекзит

Видян 1264 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният преговарящ за Европейския съюз в разговорите за Брекзит Мишел Барние заяви, че страните-членки не са взели решение за отсрочката и няма да го направят поне до 28 октомври, заради продължаващите дебати за провеждането на общи избори във Великобритания, пише лондонското издание The Guardian.



След края на срещата между европейските представители в Брюксел, Барние заяви, че се е провела „отлична“ дискусия, на която обаче не е било взето ясно решение за Брекзит.



При това положение Брюксел ще може да реши колко дълго да отложи излизането на Великобритания от ЕС на 28 или 29 октомври, след като парламента в Лондон реши дали да бъдат проведени общи избори.



Мнозинството от страните-членки на ЕС подкрепят предоставянето на отсрочка, която премиерът на Великобритания Борис Джонсън неохотно поиска по-рано, която да отложи Брекзит до 31 януари. Обединеното кралство също така ще може да напусне и по-рано, ако споразумението за оттегляне бъде ратифицирано от британския и Европейския парламент.



Френското правителство до този момент беше най-гласно в исканията си за яснота върху отсрочката за Брекзит.
Твърденията на Джонсън, че ще се откаже от споразумението си с Брюксел и ще „стачкува“, ако Лейбъристката партия отхвърли предложението за избори на 12 декември предизвикаха притеснение в ЕС.



Президентът на Франция, Еманюел Макрон заяви, че тримесечно отлагане на Брекзит би имало смисъл, ако в Обединеното кралство се проведат избори.



Ръководителят на Лейбъристката партия Джереми Корбин от своя страна заяви, че ще подкрепи предсрочен вот само, ако ЕС потвърди, че ще отложи Брекзит с три месеца.



Европейски източник каза, че това решение ще бъде взето на 28 или 29 октомври, но не на спешна среща, както се очакваше да се случи.



„Имаше пълно съгласие за това, че ни е нужна от отсрочка“, заяви още източникът.



„Ще вземем това решение чрез писмена процедура. Председателят на (Европейския съвет) Доналд Туск няма намерение да свиква специална среща. Работата ще продължи през уикенда“, добави той.


Източник: Фокус


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и