Свързани новини

25.10.2019 13:28

Скок на смъртните случаи заради недостиг на храна и вода, показва проучване

Видян 2236 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Насилствената смърт, свързана с повишаването на цените, ще “скочи” по целия свят – включително и в Европа – през следващото десетилетие, предупреждава голямо ново проучване, информира "Мирър", цитиран от БГНЕС.


Според изследването, броят на смъртните случаи вследствие на конфликти и бунтове, причинени от недостиг на храна, вода и гориво, вероятно ще се увеличи бързо през следващите 10 години.


Изследователите са създали нов интерактивен инструмент, наречен „Хаос мап“ („Карта на хаоса“), който изчислява жертвите, свързани с повишаване на цените и недостига на ресурси.


Създадена от д-р Давиде Наталини и професор Алед Джоунс от университета Англия Ръскин, картата показва, че повече от 1 300 смъртни случая между 2005 и 2017 г. са били резултат от жестоки размирици, пряко свързани с несигурността от наличието на храна, вода или гориво. И учените смятат, че цифрите могат да скочат през следващото десетилетие.


Чрез изследване на доклади, обхващащи шокове от несигурност, свързана с храна, вода и горива, публикувани от 2005 г. насам, екипът е начертал данни за насилствени смъртни случаи – като бунтове, грабежи, въоръжени конфликти и демонстрации и самоубийства – на Картата на хаоса.


Те казват, че техните изследвания са важни, за да помогнат да се разбере “ескалиращата нестабилност и хаос”, които могат да възникнат, когато натискът, причинен от ограничени ресурси, се усложнява от фактори като изменението на климата и нарастващата популация.


Изследвайки тенденциите около предишни събития, изследователите твърдят, че Картата на хаоса също може да помогне за прогнозиране и информиране с цел навременни реакции по отношение на несигурността от ресурсите и на социалните вълнения, които могат да се окажат полезни за правителствата и НПО.


Те заявиха, че смъртните случаи през последните няколко месеца, свързани с повишаването на цените на горивата в Еквадор, следват предишни, подобни модели, при които мерките за строги икономии, наложени от правителството, имат превес над средносрочното планиране на достъпа до храна и гориво.


Професор Джоунс казва: „Тъй като изменението на климата увеличава тежестта на

 

 


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни