Свързани новини

25.10.2019 12:55

Писмото на шестте премиери относно Пакета за мобилност

Видян 1725 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

EURACTIV.bg получи копие на писмото, което шест премиери, включително Бойко Борисов, изпратиха до сегашните и бъдещи председатели на Комисията е на Съвета на ЕС, относно така наречения „Пакет Макрон“, който поставя препятствия пред TIR-фирмите от източна Европа.


Писмото бе подписано от премиерите на България, Румъния, Латвия, Полша, Унгария и Литва, по време на свещата на върха на ЕС в края на миналата седмица.


Премиерите изразяват „силна загриженост“ от някои текстове в предложенията, които според тях са били формулирани „под натиск на времето“ и без „адекватни и достатъчно сериозни оценки на въздействието“. Тези текстове, според писмото, са в противоречие на „Пакета за мобилност 1“, представен от Комисията през май 2017 г.


Един от въпросите, които премиерите на шесте страни повдигат, е че бъдещите решения не трябва да поставят техните страни в по-неизгодно положение, отколкото фирминте на държави извън ЕС. Такъв риск действително съществува, защото стогите правила, които биха засегнали България и другите страни, няма да важат например за Турция, Молдова, Беларус или Украйна.


Премиерите повдигат също въпроса за отражението върху политиката на ЕС за мерки срещу промяната на климата, като най-противоречивите текствове касаят редовното завръщане на камионите в страните, където са регистирани фирмите. Тази мярса, според тях, ще генерира допълителни стотици хиляди тонове въглероден двуокис годишно.


„Това очевидно противоречи на усилията да се приложи амбициозната политика на ЕС за климата“, пишат те.


Други текстове според премиерите противоречат на регламента, известен като „Рим I“, отнасящ се до изравняване разликите между законите на различните правни юрисдикции. Тези текстове класифицират транспортните операции като покрити от регламента за командированите работници.


„Те противоречат на основните свободи на ЕС и ще имат отрицателно въздействие върху единния пазар. Освен това те не спазват стратегическата програма на ЕС 2019-2024 г., която посочва необходимостта ЕС да използва правилно потенциала си на пазара на милиарди хора, особено в областта на услугите“, пишат министрите.


Те предупреждават, че в момент, когато законодателния процес навлиза в заключителната си фаза, първоначалните цели на Пакета за мобилност I са изчезнали.


Министрите все пак изразяват надежда, че ще бъде възможно да се достигне до добре обмислени и приемливи за всички страни-членки решения, и ефективно и адекватно да бъде модернизиран транспортния сектор в ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци