Свързани новини

25.10.2019 11:56

Сръбският премиер в Москва подписва споразумението за свободна търговия с ЕАИО

Видян 1610 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на западната ни съседка Ана Бърнабич е на посещение в Москва за участие като почетен гост на Евразийския междуправителствения съвет, в рамките на който ще бъде подписано споразумението за свободна търговия между Сърбия и страните от Евразийската икономическа общност (ЕАИО), предава TACC.



В Москва Бърнабич също планира да се срещне с премиера на Беларус Сергей Румас и председателя на Управителния съвет на Евразийската банка за развитие Андрей Белянинов.



По време на посещение в Белград на 19 октомври руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва и Белград ще подпишат споразумение за свободна търговия на 25 октомври в рамките на ЕАИО. Нейни членове са Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан. Споразумението за свободна търговия с ЕАИО би предоставило на Сърбия достъп до пазар от 180 милиона потребители.



Плановете на Белград обаче не бяха посрещнати радушно в Брюксел. Европейската комисия следи отблизо преговорите за споразумение за свободна търговия между Сърбия и ръководената от Русия Евразийска икономическа общност (ЕАИО), и очаква Белград да приведе външната си политика в съответствие с тази на Брюксел. Това подчерта говорителят Мая Кочиянчич по-рано тази седмица, предаде Фокус.



„Очаква се Сърбия постепенно да приведе действията си в съответствие с общата външна политика и политиката за сигурност. Ние следим внимателно ситуацията и обсъждаме тези въпроси в нашите редовни политически и търговски диалози със сръбските власти", добави Кочиянчич.



Представителят на ЕС заяви, че Сърбия може да сключва споразумения с други страни или организации преди присъединяването на страната към ЕС. „В контекста на своите преговори за присъединяване към ЕС Сърбия пое ангажимент да се оттегли от всички двустранни споразумения за свободна търговия в деня на присъединяването си към ЕС. Оттеглянето на Сърбия от търговски сделки с трети страни не е ново условие, а общо правило, приложимо за всички страни-кандидатки, които желаят да се присъединят към ЕС“, обясни Кочиянчич. Тя добави, че ЕС остава най-важният търговски партньор на Сърбия, тъй като търговският обем между Белград и страните-членки възлиза на 63% от общата търговия на западната ни съседка.


 Снимка: БТА


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец