Свързани новини

25.10.2019 09:26

Кьовеши: Почвам ги догодина!

Видян 6176 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши разкри подробности за новата институция, която трябва да изгради в специално интервю за  Ziare.com.  Румънката разкри, че ще започне дейността си на главен прокурор в началото на ноември тази година, а от догодина напълно ще бъде формирана и Европейската прокуратура (EPPO). Мандатът на Кьовеши ще бъде седем годишен. Ролята на новата институция ще бъде да разследва измами с европейски фондове над 10 000 евро, финансови измами, особено измами с ДДС, но над стойност от 10 милиона евро. В EPPO няма да разследваме други случаи на корупция, освен ако те не са свързани с един от посочените по-горе факти. Като начин на организация, EPPO няма да има свой собствен полицейски отдел, какъвто има румънската ДНК. В прокуратурата ще участват представители на 22-те държави от ЕС, членуващи в EPPO, посочи първият европейски главен прокурор.
В Люксембург ще има централна структура, която ще се състои от главния прокурор на Европа, двама заместник-главни прокурори и останалите европейски прокурори. Всяка държава - член ще изпрати по един европейски прокурор. В Румъния също имаше процедура, бяха назначени трима кандидати, Техническата комисия избира един от тях или определя реда на кандидатите, след което Съветът назначава по един прокурор от всяка страна. Всички прокурори и главният европейски прокурор ще формират колегията на EPPO, която ще взема важни решения.
На териториално ниво във всяка държава-член ще има делегирани европейски прокурори, които ще извършват разследванията в съответствие с националното законодателство и компетентността, възложена на EPPO. Случаите ще бъдат регистрирани в електронната й система. Те ще бъдат разпределени на случаен принцип на камарите. Трима прокурори от три различни страни ще контролират разследването в четвърта страна, разкри още Кьовеши.
 "Един от приоритетите ми като главен прокурор е, че когато всъщност започнем дейността, ние ще познаваме законодателството във всяка държава-член. Те трябва да са в съответствие с директивата за защита на финансовите интереси на ЕС, тогава трябва да знаем и процедурните правила във всяка държава-член.
Това ще бъде предизвикателство, защото ще има 22 прокурори от 22 различни страни, които имат различна организация на съдебната система, които имат различни процедури. Ще има разлика между начина, по който ще работят прокурорите. В някои страни, като Румъния, прокурорите действително провеждат разследването; има други страни, в които прокурорите контролират само полицейското разследване. В началото на дейността, всички прокурори ще трябва да познават законодателството на ВСЯКА държава.Аз, като главен прокурор, ще бъда част от постоянния състав", сподели още румънката.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.10.2019 15:56

    Крадливата Мутрата ще блокира с помощта на прокурорки от рода на Гешев.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате