Свързани новини

24.10.2019 18:40

КЗК отряза и Еврохолд за ЧЕЗ

Видян 1979 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разрешава на Еврохолд да купи българските активи на ЧЕЗ, стана ясно от решение на антимонополната комисия. Становището на комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд в 14-дневен срок.



Припомняме, че КЗК обяви, че ще изследва опита на застрахователния холдинг Еврохолд да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България.  В защита на сделката на стойност 335 млн. евро застрахователният холдинг подчерта, че тя е от национален интерес, тъй като Еврохолд е българско дружество, което е регулирано от институциите.



„Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор. Еврохолд доказа, че може успешно да структурира придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България и да управлява отговорно активите на придобитите дружества. По проекта работи международен екип от над 100 експерти. За финансирането на сделката беше осигурен капитал от две глобални инвестиционни банки. При така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро. В рамките на холдинга беше формиран енергиен борд, съставен от авторитетни български и международни енергийни експерти, които разработиха стратегия за развитие. Стратегията беше представена публично по-рано”, сочи становище на Еврохолд България Във връзка с постановената забрана за концентрация от страна на КЗК.



Същевременно продавачът ЧЕЗ обяви, че ще запази активите си в България, ако българските власти блокират поредния опит за тяхната продажба. Напомняме, че през април ЧЕЗ се отказа официално от сделката с Инерком на Гинка Върбакова.



От ръководството на компанията майка в Чехия вече имат и позиция за спирането на сделката. „ЧЕЗ е готова да използва всички законни средства за защита и прилагане на нашите права”, заяви говорителят на компанията Алис Хоракова.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще