Свързани новини

23.10.2019 17:17

Пак сме на дъното в класациите на Евростат за качество на живота

Видян 2249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България продължава да бъде лидер в Европейския съюз, но за съжаление в редица негативни класации за качество на живот, докато друга държава от соцлагера – Чехия например е водач в положителните ранглисти като подреждането по най-малък процент бедни и също като номер 1 по социална справедливост. Това показватданните на европейската статистическа агенция Евростат за 2018 г. В общо 6 изследвани сектора страната заема две първи и две втори места отзад - напред.


България е на първо място по домакинства, които не могат да поддържат домовете си топли през зимата. Това е проблем за всеки трети българин (33.7%). От Евростат все пак отбелязват, че се отчита спад от близо 3% спрямо 2017 г. На второ място отзад – напред по енергийна задоволеност е Литва с 27.9% от населението, което не може да отоплява жилищата си. Гърция е на трето място с 22, 7 на сто. С тази разлика, че при южните ни съседи зимите са доста по-меки, отколкото при нас. Румъния ни късо яко.


Малко над 31% от българите пък не могат да си позволят да добавят към менюто си месо или риба поне всеки втори ден. По този показател, който почти не се променя спрямо 2017 г., страната отново е на първо място, като далеч напред на втора позиция е Румъния с 16, 3 на сто – наполовина по-малко. Литва е на трето място с 14.5%.


Почти 32% от българите имат просрочени задължения по ипотека, наем, комунални сметки и др. Отчита се спад от 1, 4 на сто. Поне тук преживялата икономическа катастрофа Гърция е пред България, където 43% признават, че имат просрочени задължения. Там обаче доходите и стандартът на населението са значително по-високи. С близо 22% Кипър се нарежда на трета позиция отзад - напред.


Въпреки че България е една от страните в ЕС с най-много автомобили на глава от населението, по данни на Евростат през 2018 г. 18,5% от българите не са можели да си позволят кола. Румъния е лидер с 27 на сто, което е парадоксално, защото – за разлика от нас – тя е страна производител и то на няколко марки коли, а автопаркът там е значително по-нов от българския. На трето място в класацията е Унгария със 17, 5%.


Трябва да се направи едно важно уточнение. София, за разлика от средните данни за страната, е на водеща позитивна позиция в ЕС по най-малка безработица – под 2%, както и по процент на бедни – 8% спрямо 22% за страната. Средната заплата в града е по-висока, отколкото в много региони на значително по-напреднали държави като Италия и Испания, без дори да споменаваме съседни страни и други бивши от соцлагера.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е