Свързани новини

29.03.2009 15:44

Америка на война със Швейцария

Видян 1297 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък 19 минути ви информира как Съединените щати и Великобритания, които вкараха света в незапомнена криза, заради нелепо и крадливо управление на своите банки, са обявили финансова война на Швейцария.


Още същия ден тезата ни се потвърди официално от председателя на Асоциацията на банките в алпийската държава Пиер Мирабо.


“Конкурентите ни завиждат и затова започнаха икономическа война срещу нас, за да получат дял от пазара на офшорните сметки, който е 27% от целия”, твърди той.


Според най-авторитетния бизнесвестник Файненшъл Таймс залогът в мръсната игра е 4 трилиона долара, които частни лица и фирми държали в секретни сметки в Швейцария. Според Мирабо сумата е “само” 2, 42 трилиона долара. Целта на Щатите и Англия е да вкарат тези недекларирани пари в своите банки и с тях да кредитират собствените си икономики.


Или пък, както им е традиция, да раздадат мегапремии на банкерите си. 13 милиарда долара са взели те като годишни племии миналата година, включително босовете на фалирали и завклекли света с милиарди кредитни и инвестиционни трезори.


Като предохранителна марка, за да опазят тайните на клиентите си, швейцарците са забранили пътувания на банкери до САЩ и Великобритания и изобщо са ограничили ходенето им до други държави, особено да Франция и Германия, които също се чувстват “ощетени” от комшиите си и им ламтят за парите.


Американските служби обаче не се отказват. Те започнаха недотам законно разследване срещу най-големия в света господар на богаташки тайни – швейцарската банка UBS и я принудиха след 18-месечно преследване да разкрие имената на 300 свои щатски клиенти.


За да останат алпийците изолирани, част от другите страни, смятани за секретни убежища на пари – от Хонконг и Сингапур до Австрия, Люксембург, Лихтенщайн и Андора, обещаха пълно съдействие на янките.


Швейцарците обаче питат – защо ЦРУ и ФБР не пипат американските и британските данъчни и офшорни скривалища като Вирджинските острови, Бермудите, Бахамите, Кайманите. Отговор естествено няма.


Файненшъл таймс обаче изчислява, че за Швейцария опазването на банките не е въпрос на каприз, а на живот и смърт. Те са най-голямото перо в икономиката с цели 13% от брутния вътрешен продукт на конфедерацията. Всеки пети швейцарец работи във финансова институция, което прави проблема и социален. Най-тежко е положението в Цюрих, където повечето от 180 000 жители са ангажирани пряко или косвено с местните 140 банки.


Историята на Швейцария като рай за богатите започва около Великата френска революция, когато доста богати аристократични фамилии избират Женева за убежище на главите и парите си. Някои като Пикте и Ломбар Одие и до днес управляват основаните в онези мъгтни времена свои банки. Според Иван Пикте, управляващ партньор с своята семеен трезор, основан преди 204 години: “Ако войната на Щатите успее, швейцарският банков сектор ще загуби половината от състоянието си. Не само ние и доверените наши клиенти ще загубим от това. 40 процента от персонала на моята банка, който е 3000 души, работят и хранят семейства в чужбина”.


Ужасът за банкерите от Алпите е още по-голям, понеже последните четири години бяха рекордни като печалби за тях. Не им се отразиха изобщо предупрежденията на американците, че банките от Женева и Цюрих може да са превъртали и терористични пари. Разследване на италианското списание Еспресо показа, че поне 500 млн. евро на мафията и свързани с нея компании и лица са изнесени в съседната на Италия алпийска страна.


“Всички тези глупости с мафията, тероризма и избягването на данъци са прикритие за една мръсна търговска война”, казва пред ФТ Ерик Зиц, който е основател и собственик не средноголямата женевска банка Зиц и Ко. Той продължава: “Тайната на успеха на Швейцария е една и е много проста. Доверие. Хората ни вярват. Не искаме и ние да се превърнем в Биг Брадър държава като Щатите”.


Не само Зиц е наясно с историята. През 1934 г. законът за банковата тайна е приет в Швейцария, за да бъдат приютени парите и ценностите на германските евреи, погнати от Хитлер. Войната пълни банките допълнително, а последвалите десетилетия на политическа и икономическа несигурност и инфлация по целия свят правят Швейцария любимо място на богатите и известните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни